Economie
Apple moet 13 miljard euro staatssteun terugbetalen aan Ierland

Apple moet 13 miljard euro terugbetalen aan Ierland. Dit heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bekendgemaakt in zijn vonnis over deze zaak. De Europese Commissie had de boete opgelegd, omdat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

ANP

Volgens de Europese Commissie heeft Apple tussen 1991 en 2014 belastingvoordeel gekregen van Ierland. Het ging om de fiscale behandeling van de winsten uit de activiteiten van Apple buiten de Verenigde Staten, waardoor er sprake was van ongeoorloofde staatssteun. De Europese Commissie eiste dat Ierland die staatssteun zou terugvorderen van Apple.

In 2020 verklaarde het Gerecht, de op een na hoogste EU-rechtbank, het besluit van de Europese Commissie nietig. Het vond dat die onvoldoende had aangetoond dat er sprake was van een selectief voordeel ten gunste van deze ondernemingen. Het Hof heeft nu dat arrest vernietigd en de door de Commissie opgelegde boete bekrachtigd.

Apple moet de Ierse fiscus ook rente betalen over de belasting die het techbedrijf verschuldigd was. Dat bedrag is opgelopen tot 1,2 miljard euro.

„We zijn teleurgesteld in het oordeel, aangezien het Gerecht deze zaak eerder categorisch nietig had verklaard na beoordeling van de feiten”, reageert Apple tegenover internationale persbureaus.

Ierland verklaart het oordeel te respecteren, maar blijft erbij dat nooit iemand is voorgetrokken door de belastingdienst. „Het Ierse standpunt is altijd geweest dat Ierland geen enkele onderneming of belastingbetaler een voorkeursbehandeling geeft met belastingen”, meldt het Ierse ministerie van Financiën.

Apple, dat vorig boekjaar een winst van bijna 97 miljard dollar boekte, komt niet in de problemen door het betalen van miljarden euro’s aan de Ierse schatkist. In afwachting van een definitief oordeel maakte Apple het verschuldigde bedrag al over naar een fonds dat door een onafhankelijke partij wordt beheerd. Dat geld gaat nu naar Ierland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer