Drie gemeenten hebben een plan ingediend bij de Stichting Nationaal Heksenmonument voor de oprichting van zo’n monument. Roermond leverde woensdag als laatste een plan in. Doel is een nationaal monument ter herdenking van de slachtoffers van de verbrandingen van voornamelijk vrouwen die als heks werden aangemerkt. Dat gebeurde in Europa in de periode tussen 1450 en 1750.
Behalve Roermond hebben ook de gemeenten Oudewater en Montferland (in Gelderland) een plan ingediend, meldt Manja Bedner van de stichting. In theorie kunnen ook andere gemeenten zich nog melden, maar de stichting gaat zich al wel buigen over de drie plannen die nu voorliggen.
De stichting is een initiatief van onder anderen schrijver Susan Smit, die meerdere boeken schreef over heksen. Met het monument wil de stichting eerherstel voor de mensen die werden vermoord omdat ze als heks werden gezien. Ook moet het monument bijdragen aan meer bewustwording over deze vervolgingen en over hedendaagse heksenjachten, die volgens de stichting nog steeds in meerdere landen op de wereld plaatsvinden en aan meer kennis over misogynie, oftewel vrouwenhaat. Zo is aan gemeenten gevraagd om ook te kijken hoe bijvoorbeeld scholen bij het monument betrokken kunnen worden.
Vorig jaar werd het plan voor een monument gelanceerd via een landelijke actiedag. De gemeenten die daarop een plan indienden, hebben alle drie een historische band met de heksenvervolgingen. In Roermond vielen de meeste slachtoffers, legt Bedner uit. In Oudewater konden vrouwen die verdacht werden van hekserij zich laten wegen en zich daarmee misschien vrijpleiten. In de plaats ’s-Heerenberg in de gemeente Montferland woonde Mechteld ten Ham, die werd aangezien als heks en werd verbrand. In de gemeente wordt al aandacht besteed aan haar verhaal.
De stichting gaat de drie plannen beoordelen en denkt in oktober een besluit te kunnen nemen over de locatie van het monument. Sinds de actiedag vorig jaar juni is volgens Bedner ruim 33.000 euro opgehaald voor de oprichting van het monument.