PolitiekBegroting Prinsjesdag
Giftenaftrek minder versoberd; gratis schoolmaaltijden blijven

Het kabinet gaat minder bezuinigen op de giftenaftrek dan eerder was afgesproken. Ook kunnen scholen door blijven gaan met het aanbieden van gratis schoolmaaltijden.

Redactie politiek
Het kabinet stelde in de afgelopen week de begroting op voor volgend jaar. beeld ANP, Lina Selg
Het kabinet stelde in de afgelopen week de begroting op voor volgend jaar. beeld ANP, Lina Selg

Dat heeft het kabinet besloten in aanloop naar Prinsjesdag. De Telegraaf berichtte vrijdag als eerst over de begrotingsplannen voor volgend jaar.

In het hoofdlijnenakkoord hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken om 250 miljoen euro te besparen op de giftenaftrek. Deze maatregel wordt deels teruggetrokken. Op Prinsjesdag wordt duidelijk in welke mate de voorgenomen bezuiniging niet doorgaat.

Het uitgelekte besluit is een tegemoetkoming aan de oppositiepartijen. Onder meer CDA, CU en SGP tekenden bezwaar aan tegen de voorgenomen bezuiniging van het kabinet. „Het was een oliedomme maatregel in het hoofdlijnenakkoord om de botte bijl te zetten in de giftenaftrek, en daarmee in het initiatief vanuit de samenleving”, reageerde CU-Kamerlid Grinwis op het sociale medium X. „En nu afwachten of in de Prinsjesdagstukken daadwerkelijk goed nieuws te vinden is.”

Het kabinet heeft ook besloten dat scholen kunnen blijven doorgaan met het aanbieden van gratis schoolmaaltijden. Daarmee komt de regering eveneens de oppositiepartijen tegemoet. Zonder dit besluit zouden de gratis schoolmaaltijden vanaf volgend jaar stoppen.

Verder besloot het kabinet dat het kindgebonden budget omhoog gaat en dat er een extra belastingschijf komt waardoor mensen over het eerste deel van hun inkomsten minder belasting betalen. De politie krijgt jaarlijks tientallen miljoenen euro’s extra en er komt door de economische groei meer geld bij voor Defensie. Ook de overdrachtsbelasting voor verhuurders gaat omlaag. De taks werd de afgelopen jaren juist steeds wat verhoogd. Het kabinet verlaagt het tarief nu van 10,4 procent naar 8 procent.

Verder gaat het kabinet het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen, is volgens innovatieve bedrijven absoluut noodzakelijk. Sommige partijen, waaronder coalitiepartij NSC, hebben veel kritiek op de regeling. In eerste instantie zou de expatregeling in stappen worden afgebouwd naar 10 procent. Die versobering is nu grotendeels van de baan: het percentage van het loon waarover geen belasting wordt geheven gaat naar 27 procent.

Minister Van Hijum (Sociale Zaken) liet al doorschemeren dat er ook geld opzij wordt gezet om tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen. De bestaande belastingvrijstelling waardoor bedrijven werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt eind volgend jaar af. Het kabinet gaat met werkgevers en werknemers overleggen over een structurele regeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer