Kerk & religieJuridische procedure
RvS wijst verzoek om schorsing bestemmingsplan ggiN Oud-Vossemeer af: „Er is er Eén Die regeert”

De Raad van State (RvS) heeft het verzoek van een aantal inwoners van Oud-Vossemeer om het bestemmingsplan te „schorsen” dat de bouw van onder andere een nieuwe kerk voor de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) mogelijk maakt, donderdag afgewezen.

Ontwerp van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Oud-Vossemeer. beeld ggiN Oud-Vossemeer
Ontwerp van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Oud-Vossemeer. beeld ggiN Oud-Vossemeer

Het gaat hierbij om een zogenoemde voorlopige voorziening; een definitieve uitspraak volgt nog.

In februari stelde de gemeenteraad van Tholen het bestemmingsplan ”Molenweg, Kerk, Zorg en Welzijn te Oud-Vossemeer” vast. Dit baande de weg voor de ggiN in Oud-Vossemeer om haar plannen voor een nieuw kerkgebouw te realiseren. De huidige kerk, aan de F.D. Rooseveltstraat, is te klein geworden voor de gemeente. Ook zijn er te weinig parkeerplaatsen. Het nieuwe gebouw moet ongeveer 240 zitplaatsen gaan tellen. Naast de kerk komt een woonvoorziening van De Schutse, een gehandicaptenorganisatie die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Een aantal omwonenden kan zich echter niet vinden in het vastgestelde bestemmingsplan. Zij vrezen verkeershinder en parkeeroverlast rond de Molenweg. Ook vinden zij dat de gemeenteraad van Tholen „onvoldoende heeft gemotiveerd waarom niet binnen het bestaande stedelijk gebied in de behoefte kan worden voorzien”.

De bewoners van de Zeeuwse plaats stapten naar de Raad van State in Den Haag met het verzoek het bestemmingsplan te „schorsen”, zodat er vooralsnog niet gebouwd kan worden. Donderdagmiddag  werd bekend dat de voorzieningenrechter van de Raad van State hun verzoek heeft afgewezen.

Dat zegt echter nog niet alles, laat woordvoerder Pieter-Bas Beekman weten. „Ik wil benadrukken dat het hier om een voorlopige uitspraak gaat.” De bodemprocedure volgt nu nog. „Maar het bestemmingsplan wordt niet geschorst, dus dat blijft voorlopig in stand. Er zouden dus bijvoorbeeld voorbereidende werkzaamheden getroffen kunnen gaan worden. Maar, zeg ik er dan altijd bij: dat is wel voor eigen risico, want er ligt nog geen definitieve uitspraak.” En die kan misschien nog wel een jaar op zich laten wachten, aldus Beekman.

Uit de donderdag gepubliceerde uitspraak blijkt dat de voorzieningenrechter „op voorhand” niet verwacht dat de bodemprocedure in het nadeel van de ggiN gaat uitpakken. Wel merkt hij aan het eind ervan op „dat in de toelichting op het bestemmingsplan staat dat de kerk geen geluidproducerende kerkklok zal bevatten en dat er is besloten geen geluidproducerende kerkklok op te nemen in het ontwerp van de kerk. Dit is echter niet geborgd in de planregels.” Hij adviseert de gemeenteraad van Tholen „dit in de bodemprocedure alsnog te overwegen”.

De scriba van de ggiN in Oud-Vossemeer, A. Kersbergen, zegt desgevraagd „heel blij” te zijn met de uitspraak. „Maar bovenal heel dankbaar dat het zo mag gaan. Zoals ik al eerder zei: als de kerk er moet komen, dan komt hij er. Er is er Eén Die regeert.”

Of de bouw nu binnenkort van start gaat, daarover wil Kersbergen „nog geen uitspraak” doen. „We gaan ermee naar de bouwcommissie. Die zal er verder mee aan de slag gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer