Kerk & religieKerkbouw Oud-Vossemeer
Dorpsbewoners procederen tegen de komst van kerkgebouw ggiN in Oud-Vossemeer

Enkele dorpsbewoners procederen tegen de nieuwbouw van de gereformeerde gemeente in Nederland en daarbij horende zorgwoningen aan de Molenweg in Oud-Vossemeer. De zaak ligt nu bij de Raad van State, waar vorige week donderdag de eerste zitting heeft plaatsgevonden.

Het ontwerp van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Oud-Vossemeer. beeld ggiN Oud-Vossemeer
Het ontwerp van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Oud-Vossemeer. beeld ggiN Oud-Vossemeer

Dat bevestigt A. Kersbergen, scriba van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) van Oud-Vossemeer, desgevraagd.

Het huidige gebouw van de ggiN aan de F.D. Rooseveltstraat is te klein geworden voor de groeiende gemeente in Oud-Vossemeer, die op dit moment zo’n 200 leden en doopleden telt. Verder zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden. Kersbergen: „Er zijn te weinig parkeerplaatsen. Daarnaast ging de gemeente Tholen in verband met eventuele geluidsoverlast niet akkoord met de uitbreiding van het gebouw dat we nu hebben.”

Volgens de scriba is het plan om aan de Molenweg te bouwen de beste optie. De kerkelijke gemeente had in Oud-Vossemeer een stuk grond vlak bij De Schutse, een gehandicaptenzorgorganisatie uitgaande van de GGiN. De gemeente Tholen gaf echter geen toestemming om daar te bouwen. „Dat stuk grond aan de rand van het dorp ligt in een landelijke omgeving en daar wil de gemeente geen kerkgebouw hebben. Toen hebben we een stuk grond gekocht aan de Molenweg, met ruime parkeergelegenheid voor kerkgangers en omwonenden”, aldus Kersbergen.

„Het grootste gedeelte van de gemeente komt op zondag te voet naar de kerk” - A. Kersbergen, scriba ggiN in Oud-Vossemeer

De gemeente Tholen is eerder dit jaar unaniem akkoord gegaan om een vergunning te verlenen voor de bouw van de kerk met 240 zitplaatsen aan de Molenweg. „Dat stuk grond aan de Molenweg valt in het bestemmingsplan voor bebouwing. Het gaat om lintbebouwing, waarmee bebouwing langs een doorgaande weg bedoeld wordt”, zegt het kerkenraadslid van Oud-Vossemeer.

Twaalf dorpsbewoners vechten het plan om de kerk aan de Molenweg te bouwen aan. Zij vrezen dat de verkeersdrukte door het kerkbezoek zal toenemen. Een rondweg, die de drukte op de Molenweg zou kunnen verminderen, is er op dit moment nog niet. De bezwaarden vinden dat er geen verkeer bij moet komen voordat die weg er komt.

Volgens Kersbergen is het bezwaar ongegrond. „Die rondweg komt er in de toekomst wel. Met ons ledenaantal zal de verkeersdrukte niet sterk toenemen. Daarbij gaat het grootste gedeelte van de gemeente op zondag te voet naar de kerk. Verder komen veel mensen die wél rijden van buiten het dorp naar de kerk; ze rijden niet eens door het dorp heen.”

Zo’n vier jaar zijn de bezwaarden inmiddels bezig om de komst van het kerkgebouw aan de Molenweg tegen te houden. Kersbergen: „Toen de gemeente Tholen de bezwaren afwees, zei de tegenpartij: „Tot ziens bij de Raad van State.” Het is jammer dat het zo loopt, maar als het kerkgebouw er moet komen, dan komt het er ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer