Kerk & religieKerk dichtbij
Nieuwe kerk in Yerseke, na lang wachten

Het heeft lang geduurd, maar de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Yerseke is klaar. „Ook in moeilijke perioden hebben we ervaren dat het niet onze zaak was. De Heere gaf rust en geloof dat Hij ervoor zou zorgen. Hij heeft wegen geopend.”

L. Vogelaar
Kerk en pastorie. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Kerk en pastorie. beeld Dirk-Jan Gjeltema

De ouderlingen L.J. Oostdijk en P. van Vijven en diaken P.D. de Looff laten het bedehuis zien. De kerkzaal, met de banken waaiervormig rond de kansel. De consistoriekamer, waar ds. C. van Krimpen met negen ouderlingen en tien diakenen bijeenkomt. Zeven zalen, waarvan sommige kunnen worden gesplitst.

Het vorige kerkgebouw, midden in het vissersdorp, was veel te klein geworden. „Het stond op een ‘postzegel’ van 2880 vierkante meter, die helemaal was volgebouwd. We hadden 1458 zitplaatsen, terwijl de gemeente inmiddels 2230 leden en 40 meelevenden telt.” Bijgeplaatste stoelen losten het ruimteprobleem slechts voor een deel op. Er was ook maar één grote zaal, en twee kleine.

Sommige leden bleven thuis omdat de luchtkwaliteit slecht was. Bij de kerk waren slechts acht parkeerplaatsen; de rest van de auto’s kwam in de omliggende straten terecht.

V.l.n.r.: ouderling P. van Vijven, diaken P.D. de Looff en ouderling L.J. Oostdijk. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Bezuinigd

Redenen genoeg tot nieuwbouw. De mogelijkheid om de gemeente te splitsen, is nauwelijks overwogen. „In een grotere plaats gaat dat makkelijker dan in een dorp van 7200 inwoners. Yerseke is een hechte gemeenschap; daarin wilden we geen scheiding aanbrengen. We hebben weinig import; de gemeente bestaat grotendeels uit families die hier al vele generaties wonen. Jongeren blijven hier veelal, want er is werkgelegenheid genoeg.”

De nieuwe kerk staat aan de zuidwestrand van het Zeeuwse dorp, dicht bij natuurgebied Yerseke Moer. „Daar moesten we rekening mee houden, onder meer door minder bomen te planten waarin roofvogels zich kunnen nestelen, want die eten de eenden in de Moer op.”

Zicht vanaf de galerij. beeld Dirk-Jan Gjeltema

De pastorie en de kosterswoning op het terrein zijn al bewoond. Het kerkgebouw is kleiner uitgevallen dan het plan was. „De bouwkosten stegen explosief, dus we hebben fors bezuinigd: de kerk is 8 meter smaller en 4 meter lager geworden, het consistoriekamergedeelte aan de voorzijde werd kleiner en de fietsenkelder hebben we weggelaten.”

Op de begane grond zijn nu 1600 in plaats van de geplande 2000 zitplaatsen. Er is een galerij aangebracht met plaats voor 400 mensen. Bijkomend voordeel is dat de afstand tussen de kansel en de achterste bank slechts 24 meter is.

Luchtverversing

Organist Pieter Heykoop laat het orgel even horen dat door de Rijssense orgelmaker Boogaard is uitgebreid. Buiten wijzen de kerkenraadsleden op een rooster in de nok: een installatie zorgt per uur voor 60.000 kuub verse lucht. „Het is lastig je daar een voorstelling van te maken.” Rond het kerkgebouw zijn 353 parkeerplaatsen. De toren –zonder luidklok– is al van ver te zien.

De vrouwenvereniging vervaardigde een wandkleed voor de hal: ”De wateren uit het heiligdom”. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Van de stichtingskosten –22 miljoen euro– brachten de gemeenteleden ruim twee derde met collecten, giften, acties en leningen bijeen. „Toen de vorige kerk in 1983 is verbouwd, was dat binnen dertien jaar afbetaald. Het zegt iets over de verbondenheid: samen de schouders eronder. Dat bleek ook uit de enorme inzet van ruim 300 vrijwilligers. Zaterdag kwamen er 80 om alles klaar te maken voor de ingebruikname.”

Vrijdagavond spreekt ds. Van Krimpen tijdens de openingsbijeenkomst over Psalm 26: „Heere, ik heb lief de woning Uws huizes…” Zaterdag is er een open dag, zondag gaat de kanselbijbel open.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer