Drie christenen omgebracht in India: „Meer bekeringen, dus meer geweld”
Drie Bijbelschoolstudenten uit India zijn in juli vermoord door leden van de hindoenationalistische organisatie Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Voor Adri Tijman tekenen de moorden de toenemende agressie richting christenen in de Indiase deelstaat Odisha.
De moordaanslagen waren niet de laatste pogingen om christenen in Odisha om te brengen, constateert Tijman, secretaris van de stichting De Vaste Burcht, die werkzaam is in India. Een van de voorgangers , die voor de stichting werkt, is vlak na de moord op de drie christenen bewusteloos geslagen met een knuppel. Tijman: „In het gebied waar hij werkt, zijn veel leden van de RSS actief die zich fel verzetten tegen de voorganger en zijn werk. De organisatie is een extremistische tak van de regerende hindoepartij van premier Narendra Modi.”
De voorgangers werken in afgelegen gebieden, waar sommige stammen nog natuurgodsdiensten aanhangen en mensenoffers brengen. „Ze aanbidden bijvoorbeeld een boom of een hoop stenen. Er is ook vermenging met het hindoeïsme, maar ik weet niet in welke mate dat het geval is”, zegt de secretaris.
Er zijn volgens Tijman „grote verschillen” tussen de steden en de afgelegen dorpen. Zo is de vervolging in de steden minder hevig. „Wellicht omdat de kerken in de steden veel minder actief zijn om het Evangelie aan anderen mee te delen.” Verder is in de dorpen het kastenstelsel nog volop aanwezig. Dat is onderverdeeld in vier kasten: de priesterkaste, de krijgers- en heerserskaste, de kaste van handelaren, ambachtslieden en boeren, en de kaste van de arbeiders. In de modernere steden speelt het hiërarchisch verdeelde kastensysteem een veel kleinere rol.
„Als de Indiërs zich laten dopen, heeft dat consequenties” - Adri Tijman, oprichter stichting De Vaste Burcht
Lastiggevallen
Het snel groeiende aantal christenen in de geïsoleerde streken van Odisha heeft het moeilijk, stelt Tijman. Het zijn veelal dalits, mensen die zelfs buiten het Indiase kastensysteem vallen en daarom aan de onderkant van de maatschappij staan. „Als de Indiërs zich laten dopen, heeft dat consequenties. Ze krijgen bijvoorbeeld geen werk meer en mogen niet langer gebruikmaken van de waterpomp in het dorp.”
Volgens Tijman hebben christenen van de overheid weinig steun te verwachten. Ongeveer acht jaar geleden werden veel pas bekeerde christenen vermoord. De reden: de toenmalige nieuwe RSS-leider moest zich bewijzen tegenover andere RSS-leden. „Verder streeft premier Modi, die zelf een leider van de RSS was, ernaar om India terug te brengen naar zijn hindoeïstische wortels. Leden van de extremistische organisatie kunnen dus op zijn steun rekenen. Als christenen door hen worden lastiggevallen, zal de politie niet snel optreden.”
„Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk, en dat zaad komt nu op” - Adri Tijman, oprichter stichting De Vaste Burcht
Een andere reden die de secretaris opgeeft, is dat Odisha in 1967 de eerste van de twaalf deelstaten was die een antibekeringswet hebben ingevoerd. Deze wet verbiedt pogingen om mensen van het ene geloof naar het andere geloof te bekeren middels geweld, aansporing of een andere frauduleuze manier. „Je ziet dus dat het geweld ook toeneemt, omdat steeds meer mensen zich bekeren tot het christendom”, aldus Tijman.
Zaad
Het christendom laat zich niet verdrijven, merkt Tijman. „De moordpartijen van acht jaar geleden zijn als het ware de wortel van een grote opleving van het christendom in dat gebied. Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk. En dat zaad komt nu op.”