India: strengere antibekeringswet in noordelijke staat, maar versoepeling in het zuiden
In de Indiase staat Uttar Pradesh is dinsdag een wet aangenomen die strengere straffen in het vooruitzicht stelt voor mensen die een antibekeringswet uit 2021 overtreden. De wet is erg nadelig voor christenen.
Dat meldde International Christian Concern (ICC), een organisatie voor vervolgde christenen, donderdag.
Antibekeringswetten worden in Uttar Pradesh, een grote staat in Noord-India waar christenvervolging aanzienlijk toeneemt , vaak tegen christenen gebruikt. Zo kan het beleggen van een openbare zangbijeenkomst al strafbaar zijn, omdat die zou kunnen leiden tot de bekering van hindoes tot het christendom.
De nieuwe wet, ”Verbod op onwettige verandering van godsdienst” geheten, bevat zwaardere straffen dan de eerdere versie van de wet uit 2021 en maakt het zelfs mogelijk levenslange gevangenisstraffen en zware boetes op te leggen. Ook de voorwaarden voor de ontvankelijkheid van een aangifte zijn versoepeld, waardoor valse aangiftes makkelijker worden. Verder is het verboden buitenlands geld te werven voor bekeringsdoeleinden. Overtreding hiervan kan tot 14 jaar cel opleveren.
Positief
Opvallend genoeg bracht ICC eerder deze week ook positief nieuws over India. Het hooggerechtshof van de zuidelijke staat Kerala sprak uit dat het toegestaan is je religie te veranderen in officiële documenten. Een 24-jarige hindoeïstische tweeling, Lohith en Logith, was namelijk christen geworden en wilde hun religie veranderden op hun onderwijscertificaten. Dat betekent dat de band tussen geboorte en religie niet meer zo onverbrekelijk is als doorgaans het geval is in het Zuid-Aziatische land.
India staat op plaats 11 van de ranglijst christenvervolging van Open Doors, met name vanwege de grote hoeveelheid geweldsincidenten.