Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
OggiN Ochten opent nieuw kerkgebouw, zomerdiensten in Grote Kerk Den Haag en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Redactie kerk
De nieuwe kerk van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten. beeld RD, Anton Dommerholt
De nieuwe kerk van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten. beeld RD, Anton Dommerholt

Nieuwe kerk oggiN Ochten

Op vrijdag 30 augustus wordt het nieuwe kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Ochten in gebruik genomen. In deze dienst gaat de eigen predikant, ds. P. de Boer, voor. Het kerkgebouw staat aan de rand van de bebouwde kom van Ochten, aan de Cuneraweg, en is een ontwerp van architect Laban.

Volgende week vrijdagavond, 23 augustus, is er van 18.30 tot 20.30 uur open huis.

De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten werd in 1946 geïnstitueerd en telt ongeveer 450 leden en doopleden.

Zomerdiensten Den Haag

Het vorig jaar gestarte initiatief om in de Grote Kerk in Den Haag zomerdiensten te houden, krijgt dit jaar voortgang, meldt initiatiefnemer ds. E.K. Foppen, predikant van de hervormde gemeente Bethlehemkerk in de hofstad. De diensten worden gehouden op de zondagen 18 augustus, 1 september, 15 september en 29 september en beginnen om 17.00 uur.

De Grote Kerk, gelegen in het centrum van Den Haag, wordt al jaren niet meer gebruikt voor erediensten. Wel voor allerlei evenementen. Zo is er momenteel een tentoonstelling over de Sixtijnse Kapel. Er staan in het monumentale kerkgebouw ook geen kerkbanken meer. Ds. Foppen: „Op de betreffende middagen creëren we daarom, met stoelen, in het midden van de kerk een liturgisch centrum. Daar houden we dan een dienst die klassiek is van opzet. Het mooie is dat voorbijgangers, winkelend publiek of toeristen de kerk in en uit kunnen lopen en zo, bij wijze van spreken, een graantje mee kunnen pikken.”

Dat het inderdaad zo werkt, merkte de predikant vorig jaar. „De diensten brachten precies die dynamiek op gang waarop ik hoopte. Ik zag bijvoorbeeld een vrouw die onder de dienst binnenkwam, aan de zijkant op een trappetje ging zitten, aanvankelijk niet mee leek te doen, maar die later wel het Onze Vader meebad. We kunnen het aan God overlaten wat Hij van deze diensten gebruikt, en hoe en voor wie.”

„De diensten in de Grote Kerk brachten precies die dynamiek op gang waarop ik hoopte” - Ds. E.K. Foppen, predikant Bethlehemkerk Den Haag

Tijdens de zomerdiensten wordt ook gebeden voor de stad. „Als je daar dan zit, in hartje Den Haag, en je ziet al die mensen lopen, dan krijg je bij zo’n voorbede veel meer gevoel.”

Belangrijk is in elk geval dat mensen weer zien dat een kerk niet alleen een monument is of een plek waar tentoonstellingen of evenementen worden gehouden maar dat er ook nog een kerk van levende stenen bestaat, vindt ds. Foppen. „Voor steeds meer monumentale kerken geldt dat ze aan de eredienst worden onttrokken. Hier, in de Grote kerk in Den Haag, zien we nu een klein beetje een andersombeweging. Het zou naar ons idee goed zijn om meer in te zetten op gecombineerd gebruik in plaats van ons terug te trekken naar de randen van de stad.”

Laatste dienst Diependaalse Kerk Hilversum

De hervormde wijkgemeente rondom de Diependaalse Kerk in Hilversum komt zondag 1 september voor het laatst samen in haar kerkgebouw aan de Diependaalselaan. Deze maand is het precies een eeuw geleden dat de eerste steen werd gelegd voor deze kerk, die nu wordt afgestoten.

De sluiting van de Diependaalse Kerk is onderdeel van de reorganisatie van de protestantse gemeente in Hilversum. Vijf wijkgemeenten en een missionaire gemeente zouden verdergaan in drie geloofsgemeenschappen: een reformatorisch-confessionele, een breed-protestantse en een eigentijds protestants-evangelicale.

De evangelisch-confessionele wijkgemeente van de Diependaalse Kerk zou met de wijkgemeente van de Grote Kerk de reformatorisch-confessionele geloofsgemeenschap vormen. Samenvoeging van de twee wijkgemeenten bleek echter niet mogelijk, omdat de wijkkerkenraad van de Grote Kerk, die zich verwant voelt met de Gereformeerde Bond, niet wilde instemmen met de wensen om maandelijks één of twee kerkdiensten in de Diependaalse Kerk te houden en ruimte te bieden aan vrouwen in het kerkelijk ambt of op de kansel, zoals in de Diependaalse Kerk gebruikelijk is.

De Diependaalse Kerk werd in april 1925 in gebruik genomen. De toekomst van het kerkgebouw is nog onzeker. Stichting Diependaal, die de kerk sinds 1996 beheert, onderzoekt de mogelijkheden.

Achterhoekse Torentocht

De Sint-Joriskerk in Drempt.

Tijdens de Achterhoekse Torentocht op zaterdag 31 augustus kunnen deelnemers wandelen of fietsen langs vier kerken: de Kapel in Bronkhorst, de Sint-Joriskerk in Drempt, de Dorpskerk in Hoog-Keppel en de Remigiuskerk in Steenderen. De tocht is uitgezet door de stichting Gelderse Kerken in verband met haar vijftigjarig bestaan.

Bezoekers kunnen bij alle kerkgebouwen starten en eindigen, behalve bij de Dorpskerk in Hoog-Keppel in verband met het volksfeest dat die dag wordt gevierd.

Deelname is gratis. De start is tussen 9.00 en 11.00 uur. Om 17.00 uur sluiten de kerkdeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer