Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Kerk gg Zwijndrecht gerenoveerd
De kerkgangers van de gereformeerde gemeente (gg) in Zwijndrecht kunnen aanstaande zondag weer in hun eigen kerkgebouw terecht. Dat zegt ouderling Jan-Kees Bossenbroek. De gemeente kerkte vanaf begin juni in het kerkgebouw van de gg in Hendrik-Ido-Ambacht in verband met werkzaamheden in het eigen kerkgebouw, die nu bijna afgerond zijn.
Bossenbroek: „De kerk is verduurzaamd en tegelijkertijd opgeknapt. Er zijn voorzetramen geplaatst en de buitenmuren zijn aan de binnenzijde geïsoleerd. Verder zijn de muren gestuukt en is het houten plafond vervangen door gipsplaten. Al met al is de kerk van binnen daardoor veel lichter geworden. Ook is de dakconstructie verzwaard, waarna er zonnepanelen geplaatst zijn.”
In de tweede fase, die na de zomer begint, volgt het aanpassen van de technische installaties, zoals de koeling en luchtverversing.
Bossenbroek is tevreden over de samenwerking met de Ambachtse buurgemeente. „Hun kosters dachten mee en waren elke dienst aanwezig om ons te helpen.”
Pollenkerk Vriezenveen blijft in gebruik
De Pollenkerk in de buurtschap De Pollen bij Vriezenveen blijft in gebruik als kerk. Eerder besloot de hervormde gemeente Vriezenveen het gebouw af te stoten. Nu heeft de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard (hwba) te Vriezenveen het gebouw begin juli in gebruik genomen voor de zondagse erediensten. Dat deelt scriba Ben Abbink desgevraagd mee.
De hwba, die een gereformeerdebondssignatuur heeft, is een van de drie wijken van de hervormde gemeente Vriezenveen. Tot nu toe had de hwba geen vaste plaats en huurde ze diverse locaties. Abbink: „De Pollenkerk biedt plaats aan 250 kerkgangers en dat is doorgaans voldoende voor de gemeente. In de zomermaanden verwelkomen we veel gasten en ook die kunnen terecht, eventueel in de Pollenzaal achter de kerk.”
Kerk ’s-Graveland gaat op in pg Hilversum
De protestantse gemeente (pg) De Graankorrel uit ’s-Graveland heeft zich per 1 juli officieel aangesloten bij de pg Hilversum. Zij gaat samen met de geloofsgemeenschap BeMoRe, de breed-protestante stroming in de Hilversumse gemeente.
Terugloop van het ledental is volgens Otto Scholten, voorzitter van de kerkenraad van De Graankorrel, de reden om onderdak bij een andere kerkelijke gemeente te zoeken. „Het wordt steeds moeilijker om een volwaardige kerkelijke gemeenschap met elkaar te zijn. Bovendien is het goed met meerderen een geloofsgemeenschap te vormen.”
De Graankorrel omvatte geografisch gezien ’s-Graveland, Ankeveen en Kortenhoef. Dat laatste dorp kent ook een hervormde gemeente.
In BeMoRe+, dat sinds kort een plus in de naam heeft, komen gemeenteleden uit de voormalige wijkgemeenten Bethlehemkerk, De Morgenster, Regenboogkerk én De Graankorrel samen. Later dit jaar zal een aantal gemeenteleden uit de Diependaalse Kerk aansluiten. Hun kerkgebouw wordt dan afgestoten.
Nieuwe parochiekerk Rotterdam
De Bernadetteparochie in Rotterdam laat op de locatie van de Verrijzeniskerk in de Rotterdamse wijk Schiebroek een nieuwe parochiekerk bouwen. Naast de kerk wordt een parochiecentrum gerealiseerd. Dat zegt de parochie op haar site.
De bouw van de Bernadettekerk wordt voor een belangrijk deel bekostigd uit de opbrengst van de verkoop van reeds afgestoten kerken in de parochie. De nieuwe kerk krijgt een losstaande toren, waarin de klokken van de vroegere Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstandkerk in Overschie worden geplaatst. Voor de financiering daarvan is een actie gestart.
In 2023 is begonnen met de sloop van de Verrijzeniskerk en bijbehorende gebouwen. Eind april werd de eerste paal geslagen van de nieuwe parochiekerk. Het is de bedoeling dat deze eind 2025 dienst kan gaan doen.
Sluiting rooms-katholieke kerk Kaatsheuvel
Op 7 juli is de kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum te Kaatsheuvel gesloten vanwege teruglopend kerkbezoek en stijgende onderhoudskosten. Dat deelt de rooms-katholieke parochie Heilige Willibrord mee. De parochie omvat de kerken van Loon op Zand, Kaatsheuvel, De Moer en een deel van Sprang-Capelle.
De monumentale kerk is in 1895 gebouwd. Het betreft een neoromaanse kruiskerk waarvan de voorgevel wordt geflankeerd door twee torens. Reden voor de bouw destijds was, aldus de stichtende pastoor, „een bastion te vormen tegen het oprukkende protestantse geloof”. Vanwege de strijdbare instelling van de pastoor werd gekozen voor de wijding van de nieuwe kerk aan de martelaren van Gorcum, meldt Wikipedia.