Kerk & religieplaatselijk kerknieuws
Wijkgemeente Diependaalse Kerk protestants Hilversum stopt

De wijkkerkenraad van de Diependaalse Kerk gaat de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente in Hilversum vragen de wijkgemeente volgend jaar op te heffen. Het is niet gelukt om met de wijkgemeente van de Grote Kerk een reformatorisch-confessionele geloofsgemeenschap te vormen, zoals de bedoeling was.

Jan Kas
De Diependaalse Kerk in Hilversum. beeld Google
De Diependaalse Kerk in Hilversum. beeld Google

De vijf wijkgemeenten en de missionaire gemeente van de protestantse gemeente zouden vanaf de jaarwisseling verder gaan in drie geloofsgemeenschappen: een reformatorisch-confessionele, een breed-protestantse en een eigentijds protestants-evangelicale.

De wijkgemeente van de Diependaalse Kerk „hecht aan het goede uit de evangelisch-confessionele traditie”, zo stelt ze op haar internetsite, „en probeert tegelijk met beide benen op de grond te staan als mensen die leven in de cultuur van de 21e eeuw, met alle vragen en uitdagingen die daarbij horen”. De wijkkerkenraad van de Grote Kerk, die zich verwant voelt met de Gereformeerde Bond, kan niet instemmen met de wensen van de Diependaalse wijkgemeente om maandelijks één of twee kerkdiensten in de Diependaalse Kerk te houden en ruimte te bieden aan vrouwen in het kerkelijk ambt of op de kansel, zoals in de Diependaalse Kerk gebruikelijk is.

Nadat duidelijk was geworden dat het beoogde samengaan van de wijkgemeenten van de Grote Kerk en de Diependaalse Kerk niet zou slagen, heeft de Diependaalse kerkenraad de gemeenteleden gevraagd welke keuze zij dan als gemeente wensten te maken.

De rondvraag leverde geen eenduidige keuze op. Ondanks alles doorgaan met de Grote Kerk heeft niemands voorkeur. Samengaan met de breed-protestantse gemeente heeft slechts de voorkeur van enkelen. De overige keuzes laten volgens de kerkenraad „verschillende varianten zien of bleven onduidelijk”.

De kerkenraad heeft nu besloten dat ieder gemeentelid een eigen keuze maakt voor één van de drie gemeenschappen van de protestantse gemeente of voor een geloofsgemeenschap daarbuiten. „Dit houdt echter in dat op afzienbare termijn de wijkgemeente Diependaal zal verdwijnen, hoe treurig dat ook is”, aldus de kerkenraad.

Er wordt nog een slag om de arm gehouden dat de hervormde gemeente in ’s Graveland een reële optie blijkt te zijn, maar ook die mogelijkheid heeft geen duidelijke gezamenlijke voorkeur.

De Diependaalse kerkenraad heeft met de algemene kerkenraad besproken dat de wijkgemeente tot en met augustus volgend jaar tweemaal per maand diensten houdt in de Diependaalse Kerk. In augustus is het een eeuw geleden dat de eerste steen voor de Diependaalse Kerk werd gelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer