Golandivisie vecht een-op-een voor eigen families
Als ik dit stuk schrijf, ligt 7 oktober 2023 precies tien maanden achter ons. De beelden en effecten scheuren nog met regelmaat door eenieders hoofd. Op enkele specifieke gevallen na moet breed en diepgaand onderzoek wachten op afloop van de oorlog. In de tussentijd worden echter al vele lessen getrokken. Ook bij ons op de Golan.
Dat in tijden van oorlog allerlei legereenheden naar de grenzen geschoven worden is logisch. Ook op de Golan zijn momenteel vele eenheden aanwezig. Maar op die eenheden –veelal bestaand uit reservisten– kunnen we niet aan als we verrast worden in vredestijd. Een van de lessen van 7 oktober die al snel kwam bovendrijven is dat het leger soms sloom is. Beslissingen worden op verschillende niveaus genomen, verschuivingen kosten tijd. Mede daarom ontstond direct het voornemen om meer in te zetten op de lokale bewoners en hun kunnen.
In het kader van dat voornemen kregen bestaande lokale veiligheidsteams op de Golan direct na 7 oktober een boost. De teams werden vergroot, kregen meer middelen, een breder mandaat en werden uitgebreid getraind. Toen dat eenmaal stond, werd er gekeken naar de dorpen die geen veiligheidsteam hadden. In de Golan betrof dat met name de druzendorpen. Hoewel druzen elders zeer loyaal aan Israël zijn, hebben de Golandruzen lang na de Israëlische verovering van de Golan intensief contact met Syrië onderhouden. Ze bleven in hun dorpen wonen, maar keerden Syrië niet zomaar de rug toe.
Specialiseren
Sinds de burgeroorlog in Syrië ‘Israëliseren’ de Golandruzen echter steeds meer. Na 7 oktober kwam vanuit deze dorpen de roep om veiligheidsteams. Hoewel de meeste dorpelingen geen legerdienst hebben gedaan, werden voldoende geschikte mannen gevonden om de teams te vormen. Het Israëlische leger heeft ze bewapend en getraind. Naast veiligheidsteams werden over de hele Golan eveneens medische teams opgezet, en reddingsteams die zich specialiseren in het ruimen van ingestorte gebouwen.
Een recent nieuw initiatief is de oprichting van een regionaal veiligheidsteam. Het noordelijke commando van het Israëlische leger, en specifiek de Golandivisie, heeft besloten tot oprichting van een antiterreureenheid die alleen bestaat uit lokale inwoners die in gevechtseenheden hebben gediend. Mocht er sprake zijn van een poging tot infiltratie, dan is het dit team dat inspringt. Waar de verantwoordelijkheid van de veiligheidsteams zich beperkt tot de perimeter van het eigen dorp, is deze eenheid verantwoordelijk voor de regio in zijn geheel; niet in plaats van het leger, maar wel als de back-up die ontbrak in Zuid-Israël op 7 oktober.
Natuurschoon
De voordelen zijn helder: locals zijn meestal aanwezig, kennen het gebied als hun broekzak en vechten een-op-een voor hun eigen families. De eenheid werd Pereh genoemd, wat ”wild” of ”woestenij” betekent en refereert aan het ruige natuurschoon van de Golan.
Dat we na de gebeurtenissen van 7 oktober 2023 ooit weer verder moeten zonder de vele divisies reservisten, leidde de afgelopen tien maanden tot de grondige herstructurering van de defensie van de Golan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zullen we maar zeggen.
Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek bij vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. Deel 72.