BinnenlandFietsvakantie
Ruben en Lydia met vijf kinderen op fietsvakantie: „Onderweg doen we spelletjes” 

Na een snikhete en een verregende vakantie stapt het gezin Dingemanse uit Dordrecht deze zomer weer op de fiets. Met vijf kinderen in de leeftijd van bijna 4 tot 14 jaar bedwingen ze het gebied rond de Moezel.

Ruben en Lydia Dingemanse uit Dordrecht fietsen deze vakantie met hun kinderen langs de Moezel. beeld Dirk Hol
Ruben en Lydia Dingemanse uit Dordrecht fietsen deze vakantie met hun kinderen langs de Moezel. beeld Dirk Hol

Twee fotoboeken komen er op tafel in de woning van Ruben (41) en Lydia (37) in de binnenstad van de Zuid-Hollandse plaats. Het boek uit 2022 toont kleurige foto’s waarop regelmatig gele grasvelden zijn te zien. Het tweede boek, uit 2023, ziet er veel grijzer uit. Regen, regen… en ook nog een paar droge dagen. Lydia: „In het verleden gingen we in de vakantie twee weken lang naar een huisje. De kinderen moesten dan eerst een paar dagen wennen, vervolgens ging het goed met ze en nog een paar dagen later wilden ze weer naar huis.” Ruben: „Een van de kinderen kreeg na een paar dagen heimwee.”

Etappes

In 2022 besloten ze het over een andere boeg te gooien. De gedachte was dat de kinderen een actieve en afwisselende vakantie langer vol zouden houden. Op de fiets dus. En het bleek te werken, want de kinderen hadden het veel meer naar hun zin. Ruben: „We wilden maximaal 50 kilometer per dag fietsen en in achttien dagen tien etappes doen. Dus er waren ook dagen waarop we niet fietsten.” Als voorbereiding trokken ze op de kaart een cirkel van 50 kilometer rond Dordrecht. De volgende etappes werden op dezelfde manier uitgezet. Er ontstond een route via Werkendam en Utrecht in noordoostelijke richting tot aan Zutphen, om vandaar de trein terug te nemen naar Dordrecht.

Onderweg zouden ze overnachten in overdekte onderkomens, zoals grote tenten. Stadsfietsen en rugzakken werden van stal gehaald. Lydia: „Onze jongste zat in het zitje op mijn stuur. Dit jaar gaat ze mee op een aanhangfiets en kan ze zelf meetrappen.” Ruben: „Het was erg warm, vooral op de campings. Op de fiets viel het wel mee.” Lydia: „Je hebt eigenlijk geen gelegenheid om een stadje te bezoeken. Het leuke zit hem vooral in de kleine dingen, zoals langs de kant van de weg fruit eten bij een stalletje.” De terugweg vergde nog wat gepuzzel, omdat er niet veel fietsen in de trein konden.

„Je hebt eigenlijk geen gelegenheid om een stadje te bezoeken. Het leuke zit hem vooral in de kleine dingen, zoals langs de kant van de weg fruit eten bij een stalletje.” beeld Dirk Hol

Geen tent

In 2023 wilde het gezin een rondje Flevoland en Noord-Holland doen. Via Vinkeveen ging het naar Almere en Lelystad. Tot dan toen was het droog. Lydia: „Op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen was het afzien. We reden urenlang in de regen. Een van de kinderen was helemaal verkleumd.” Ruben: „De eerste dagen sliepen we in ingerichte accommodaties. We hadden een tent gekocht die we opstuurden naar Schoorl. Maar die is daar nooit aangekomen. We stonden dus in Noord-Holland in de regen zonder tent. Toen hebben we de vakantie afgebroken.”

Met de lessen van de afgelopen jaren heeft het gezin zich deze keer beter voorbereid. Goede fietsen, voor- en achterop fietstassen, twee lichte tenten en zo min mogelijk bagage. Voor trainen was weinig tijd. De Moezel is het doel. Lydia: „We zijn weleens in Koblenz en Cochem geweest.” Ruben: „Het is een meanderende rivier met wijnhellingen erlangs. Het is daar fascinerend.”

Bewegwijzerd

De start van de fietstocht is in het Franse Sierck-les-Bains, vlak bij Luxemburg. Een van beiden zet de tenten op, de ander brengt de auto tot op eenderde van de route en fietst dan terug. Dat wordt tijdens de vakantie nog een keer gedaan, zodat het gezin uiteindelijk weer met de auto naar huis kan. Na Frankrijk gaat de tocht via onder andere Trier en Cochem naar Koblenz. Ruben: „We hebben zeven etappes van ongeveer 35 kilometer. We rijden langs de rivier en de weg daalt licht.” Lydia: „Het is een bewegwijzerde route die bijna helemaal over fietspaden gaat. Dat is wel prettig.” En als ze het, net als in 2023, onverhoopt niet halen? „Daar moeten we ontspannen mee omgaan. We hoeven niet per se het einddoel te halen.”

„Wanneer het regent is het belangrijk om vacuümzakken mee te nemen waar de kleren in kunnen” - Lydia Dingemanse

Heeft het echtpaar nog tips voor andere fietsers? Ruben: „Je moet niet te veel kleren meenemen en vooral korte broeken dragen. De meeste kleren gebruik je toch niet. En als je een spel meeneemt, moet je het in plastic zakjes doen, zodat je het doosje thuis kunt laten.” Lydia: „Wanneer het regent is het belangrijk om vacuümzakken mee te nemen waar de kleren in kunnen.” En hoe houd je de kinderen bezig? „Op de fiets spelletjes doen, bijvoorbeeld met wat ze allemaal zien.” Moet alles goed zijn voorbereid? „Bij een eerste vakantie hoef je nog niet de juiste materialen te hebben. Dat komt later wel. Je moet vooral flexibel zijn en van de kleine dingen genieten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer