BinnenlandFietsvakanties
Ruben en Marleen uit Ede fietsen honderden kilometers tijdens hun vakantie

Een gesprek met Ruben en Marleen Koster over fietsvakanties staat bol van de anekdotes. „Op heel steile hellingen kwam mijn voorwiel van de grond.”

De familie Koster gaat dit jaar voor de derde keer samen op fietsvakantie. beeld Niek Stam
De familie Koster gaat dit jaar voor de derde keer samen op fietsvakantie. beeld Niek Stam

Of het door hun enthousiasme komt weten ze niet, maar inmiddels hebben al twee gezinnen uit de omgeving van Ruben (38) en Marleen (34) Koster de fietsvakantie ontdekt. Wie hen hoort praten, zou er in ieder geval direct zin in krijgen. Een fietsvakantie betekent „ultieme vrijheid”, vindt Marleen, in het dagelijks leven specialist ouderengeneeskunde. „De wereld ligt voor je open. Je boekt niets en hebt alles wat je nodig hebt bij je.”

Het echtpaar Koster uit Ede hoopt op 1 augustus voor de derde keer op fietsvakantie te gaan met hun twee kinderen Lisa (5) en Saar (3). Ruben, docent natuurkunde, maakte vroeger met zijn broertje al lange tochten naar onder andere de Noordkaap en Rome. Marleen maakte hem echter van meet af aan duidelijk dat ze geen zin had om in haar vakantie op de fiets te gaan zitten. Toch was zij het die uiteindelijk in 2022 met het idee kwam om met hun kinderen, toen 1 en 3 jaar oud, op fietsvakantie te gaan. Ze vertelt het lachend. „Ik was amper uitgesproken of Ruben rende al naar zolder om routeboekjes te halen.”

„Ik was amper uitgesproken of Ruben rende al naar zolder om de routeboekjes te halen” - Marleen Koster, fietsvakantiefan

De tocht voert het gezinnetje dat jaar van het Duitse Worms naar Schruns in Oostenrijk, een route van ruim 500 kilometer. De twee meisjes zitten in een fietskar, waarmee Ruben zo’n 75 kilo achter zich heeft hangen. Ze overnachten op campings die ze niet van tevoren reserveren. „Dat hoort bij het avontuur, vinden wij.”

Problemen

Avontuurlijk is de reis zeker. Zo breekt de naaf van de fiets van Marleen af. Met het losse wiel achter op zijn fiets moet Ruben naar een fietsenmaker, 7 kilometer verderop. En in 2023, als het gezin van Garmisch-Partenkirchen in Duitsland naar het Italiaanse Verona fietst, zijn er op de eerste dag direct problemen met de fiets, ondanks een check in Nederland. Maar die dingen lossen zich wel op, zeggen de twee. Ruben: „Als een monteur weet dat je op fietsvakantie bent, wil hij je eigenlijk altijd snel helpen.”

Familie Koster voor de Arena van Verona, aan het einde van hun fietsvakantie in 2023. beeld familie Koster

Erg sportief hoef je niet te zijn om aan een fietsvakantie te beginnen, vindt het echtpaar Koster. Ruben: „Wij trainen er niet voor en sporten nauwelijks. Wel doen we in het dagelijks leven zoveel mogelijk op de fiets.” Cruciaal voor het welslagen van de onderneming is dat je er allebei niet vies van bent om je handen uit de mouwen te steken, zegt Marleen. „Je moet toch iedere ochtend je tent weer inpakken. Als een van de twee eigenlijk geen zin heeft, is dat heel slecht voor je relatie, haha.”

Gasbrandertje

Zelf ervaren ze juist dat het gezamenlijke avontuur hen nog dichter bij elkaar brengt. „Je trekt heel intensief met elkaar op doordat je samen boodschappen doet, samen op een gasbrandertje kookt en samen de tent op- en afbreekt.”

Soms zit het tegen. „Dan is het verstand op nul en doorgaan”, klinkt het een paar keer. Bijvoorbeeld als ze vertellen over die keer dat een camping echt geen enkel plekje meer had en ze onverwachts nog 20 kilometer verder moesten trappen. Of toen ze door de stromende regen fietsten, veel tegenwind hadden of een flinke helling moesten beklimmen.

In zo’n geval is het devies van Ruben: „Gewoon door blijven trappen, dan kom je vanzelf boven.” Maar dat gaat toch niet altijd op als je een fietskar met twee meiden meetrekt. „Op heel steile stukken kwam mijn voorwiel van de grond en moest ik wel gaan lopen. Toen we een keer een helling van 18 procent hadden, is Marleen toen ze boven was teruggelopen om mij te duwen.”

„Toen we een keer een helling van 18 procent hadden, is Marleen toen ze boven was teruggelopen om mij te duwen” - Ruben Koster, fietsvakantiefan

Voor dit jaar staat een deel van de Donauradweg op de planning, een route die langs de Donau van Passau naar Wenen voert. Oudste dochter Lisa zal voor het eerst zelf fietsen. Het idee is om ongeveer 30 kilometer per dag te maken. Haar ouders denken dat het wel goed gaat komen. „Als zij een doel voor ogen heeft, dan gaat ze ervoor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Fietsen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer