PolitiekLandbouw 
Minister schrapt deadline stikstofplannen provincies  

Provincies hoeven niet meer voor 1 oktober nieuwe versies van hun plannen voor het landelijk gebied aan te leveren. Dat bevestigt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) dinsdag na berichtgeving door BNR.

Redactie politiek
Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, tijdens een commissiedebat over mestbeleid. De coalitiepartijen hielden dat commissiedebat aanvankelijk tegen, maar na stevige druk vanuit de voltallige oppositie komt het debat er toch. beeld ANP, Remko de Waal
Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, tijdens een commissiedebat over mestbeleid. De coalitiepartijen hielden dat commissiedebat aanvankelijk tegen, maar na stevige druk vanuit de voltallige oppositie komt het debat er toch. beeld ANP, Remko de Waal

Vooralsnog heeft landbouwminister Femke Wiersma (BBB) nog geen nieuwe deadline gesteld. Of de gebiedsplannen ook zelf ter discussie staan en mogelijk komen te vervallen, is nog onduidelijk.

Het nieuwe kabinet is nog bezig het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB uit te werken tot een concreter regeerprogramma. Omdat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de zogeheten gebiedsprogramma’s van de provincies, hoeven provincies met die plannen voorlopig geen haast te maken, vindt het ministerie.

Uit een rondgang van BNR blijkt dat veel provincies al rekening hielden met uitstel. Overijssel, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland gaan 1 oktober niet halen; Drenthe en Flevoland kijken nog met afwachting naar Den Haag. Alleen Gelderland heeft de plannen al klaarliggen. De overige provincies maken wel plannen, maar houden vaak een slag om de arm omdat geld voor de uitvoering ontbreekt.

Geschrapt

Provincies en de landelijke overheid zijn al jaren bezig plannen uit te werken om de natuur te herstellen en stikstofuitstoot tegen te gaan. Het vorige kabinet had daarvoor nog meer dan 20 miljard euro klaarstaan, maar de nieuwe coalitie heeft dat fonds geschrapt. Een eerste reeks maatregelen, waarvoor de provincies enkele miljarden krijgen, gaat wel door.

Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, zegt tegenover BNR „geen seconde rouwig” te zijn om het verdwijnen van het stikstoffonds. „In de ogen van de boerenlobby was dit spaarpotje vooral bedoeld voor de opkoop van boerenbedrijven”, aldus de LTO’er.

Friesland

In de wet is vastgelegd dat de stikstofdoelen in 2035 moeten worden gehaald. In dat jaar moet driekwart van de kwetsbare natuur (Natura 2000) in Nederland zijn hersteld. In de plannen van de provincies moet staan hoe ze die doelen willen bereiken. Meerdere provincies zaten in hun maag met die plannen omdat onduidelijk is hoe het nieuwe beleid van het net aangetreden kabinet-Schoof eruit zal gaan zien.

De deadline van 1 oktober was al niet strikt, zegt een LVVN-woordvoerder. Meerdere provincies hadden hoe dan ook meer tijd nodig, terwijl Friesland de ontwikkeling van de natuurplannen helemaal had stilgelegd. dat gebeurde destijds door landbouwgedeputeerde Femke Wiersma (BBB) die nu minister van Landbouw is. De onzekerheid over de landelijke plannen speelde daarbij mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer