Kerk & religieOlympische Spelen
Van sleutelhangers uitdelen tot bidden: evangelisatieactiviteiten tijdens Olympische Spelen in Parijs

De Olympische Spelen, die vrijdag in Parijs van start gaan, trekken miljoenen bezoekers. Kerken en christelijke organisaties grijpen het sportevenement aan voor diverse evangelisatieactiviteiten. Ook wordt er dag en nacht gebeden voor de Franse hoofdstad.

Parijs maakt zich op de Olympische Spelen die vrijdag van start gaan. Christenen zullen tijdens het sportevenement op tal van plekken in de Franse hoofdstad gaan evangeliseren. beeld ANP, Remko de Waal
Parijs maakt zich op de Olympische Spelen die vrijdag van start gaan. Christenen zullen tijdens het sportevenement op tal van plekken in de Franse hoofdstad gaan evangeliseren. beeld ANP, Remko de Waal

Zes Nederlandse jongeren, in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, nemen vanaf maandag deel aan evangelisatieactiviteiten in Parijs, zegt Marjo Rodenburg. Zij leidt het Global Outreach Team vanuit de organisatie Jeugd met een Opdracht uit Heerde. „We sluiten ons twee weken aan bij de organisatie ”Youth with a Mission (YWAM) Paris je t’aime”, die een heel programma heeft samengesteld voor meerdere teams, om te evangeliseren tijdens de Olympische Spelen.”

Marjo Rodenburg. beeld Marjo Rodenburg

De in totaal circa 500 deelnemers, uit verschillende landen, overnachten in een kerk in Parijs, zegt Rodenburg. Overdag gaan ze in verschillende teams de stad in voor uiteenlopende activiteiten. „’s Ochtends is er vaak een training en ’s middags gaan we eropuit. Ons team zal een keus maken uit de verschillende programmaonderdelen van YWAM, zoals op straat zingen, uit de Bijbel lezen, mensen aanspreken en Bijbels uitdelen.”

Er zijn bovendien speciale activiteiten voor kinderen en er wordt omgezien naar kwetsbare mensen. „De activiteiten richten zich niet alleen op toeristen die de Olympische Spelen bezoeken, maar ook op mensen in nood, bijvoorbeeld door voedsel uit te delen aan vluchtelingen.”

Getuigenissen

Tal van kerken en organisaties hebben onder de naam Ensemble 2024 een coalitie gevormd om tijdens de Olympische Spelen –die tot 11 augustus duren en naar verwachting 15 miljoen bezoekers trekken– het Evangelie „in woord en daad” bekend te maken. In ongeveer tien steden, waaronder Parijs, organiseren werkgroepen allerlei evenementen om mensen te bereiken, meldde de nieuwssite Evangelical Focus onlangs.

Zo organiseert een werkgroep in de stad Grenoble volleybaltoernooien en concerten. Ook zijn er gebedsbijeenkomsten en wordt evangelisatiemateriaal uitgedeeld. Een evangelische kerk in Le Mée-sur-Seine organiseert onder meer speciale activiteiten voor kinderen.

Het Franse Bijbelgenootschap bracht in de aanloop naar de Olympische Spelen een speciale editie van het Nieuwe Testament uit, waarin „getuigenissen van vijftien christelijke Olympische atleten” zijn opgenomen. beeld Alliance biblique française

Met het oog op de Olympische Spelen heeft het Franse Bijbelgenootschap op verzoek van christelijke sportorganisaties een speciale editie van het Nieuwe Testament laten drukken, meldde het Duitse persbureau Idea. Daarin staan „getuigenissen van vijftien christelijke Olympische atleten”. Hiervan zijn 140.000 exemplaren gedrukt in het Frans en 60.000 in het Engels. Ongeveer 200 kerken en organisaties hebben deze in de aanloop naar de Spelen verspreid, onder meer tijdens een Mars voor Jezus, eind mei.

Gebed

Verschillende kerken zullen de komende tijd ook 200.000 sleutelhangers met een QR-code uitdelen, meldde de City Bible Foundation onlangs in haar nieuwsbrief. De QR-code geeft toegang tot de Bijbel in een groot aantal talen.

Het programma van YWAM bevat in Parijs niet alleen uiteenlopende activiteiten gericht op de miljoenen bezoekers van de Olympische Spelen, zegt Marjo Rodenburg. „We doen ook voorbede voor de stad. Er is tijdens de Olympische Spelen een dreiging van mogelijke aanslagen. We kunnen ons daardoor bang laten maken, maar wij willen Parijs juist 24/7 in het gebed opdragen aan God.”

De Olympische Spelen werden eerder in onder meer Tokio (2021), Rio de Janeiro (2016) en Londen (2012) gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer