Buitenland
Kerkklokken luiden Olympische Spelen in

LONDEN – Duizenden kerkklokken hebben vrijdag in Londen de Olympische Spelen ingeluid. De meeste christenen in Engeland zien het sport­evenement als een goede gelegenheid om te evangeliseren, maar er klinken ook bezwaren. Want op zondag hockeyen, roeien of zwemmen de sporters gewoon door.

Big Ben. Foto EPA
Big Ben. Foto EPA

De Big Ben luidde vrijdagochtend voor het eerst in zestig jaar buiten zijn dagelijkse ritme. In 1952 begeleidde de beroemde klok van het Britse parlement de begrafenis van koning George VI met 56 slagen, voor ieder levensjaar één. Nu beierde de Big Ben precies veertig keer, meer dan drie minuten lang. Kerkklokken vielen in.

Maar de kerken in Engeland doen tijdens de Spelen meer dan alleen klokken luiden. Christenen maken van de gelegenheid gebruik sportliefhebbers met het Evangelie in aanraking te brengen. In heel Londen openen kerken hun deuren; er worden Bijbels uitgedeeld. Ook aan de 10.500 atleten uit 204 verschillende landen is er gedacht. Bijna 200 sportpastors hebben zich bij de organisatoren van de Spelen laten accrediteren.

De meningen van behoudende christenen over de Olympische Spelen lopen uiteen, zegt directeur ds. Jeremy Brooks van de interkerkelijke Protestant Truth Society in Londen. Er leven bezwaren tegen topsport. „Wat wel opvalt, is dat verreweg het grootste deel van de christenen in Engeland ”Londen 2012” ziet als een mogelijkheid voor evangelisatie. Allerlei kerken en organisaties werken heel hard om de mensen in aanraking te brengen met de prachtige boodschap van redding door genade alleen, door het geloof alleen, in Christus alleen.”

Ds. Brooks vindt het echter „droevig” dat sport op zondag in christelijke kring steeds minder op bezwaren stuit. „Zelfs veel evangelicale en reformatorische christenen in England zijn niet half zo ”sabbatarian” als een generatie terug. Degenen die de dag des Heeren in ere willen houden, zijn vooral teleurgesteld in de Britse regering, die winkels de ruimte geeft om gedurende de Olympische Spelen op zondag open te zijn.”

De Olympische Spelen duren tot 12 augustus. De eerste Spelen vonden plaats in 776 voor Christus en waren gewijd aan de god Zeus. De christelijke keizer Theodosius I verbood het evenement in 393. Pas in 1896 zouden er weer Olympische Spelen worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer