Kerk & religie
Ophef in Frankrijk: kruis van kerk onzichtbaar op poster Olympische Spelen

Parijs. In Frankrijk is ophef ontstaan over een affiche van de Olympische Spelen in Parijs die vorige week werd gepresenteerd. Daarop is de koepelkerk van Hôtel des Invalides te zien, maar zonder het kruis dat er in werkelijkheid op prijkt.

Affiche van de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs gehouden zullen worden. Links bovenin het Hôtel des Invalides. beeld AFP, Dimitar Dilkoff
Affiche van de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs gehouden zullen worden. Links bovenin het Hôtel des Invalides. beeld AFP, Dimitar Dilkoff

De affiche, ontworpen door de Franse kunstenaar Ugo Gattoni, vertoont een cartoon van Parijs met daarop verschillende bekende gebouwen van de stad. Op de afbeelding ontbreekt niet alleen het kruis, maar is ook geen enkele Franse vlag te zien.

Dat leidde tot forse kritiek van onder anderen Franse politici. Zo sprak François-Xavier Bellamy van de rechtse partij Les Républicains over „verloochening van Frankrijk door haar geschiedenis uit te wissen”. Volgens Nicolas Meizonnet van de populistische partij Rassemblement National zijn de weglatingen een gevolg van wokisme.

Gattoni reageerde dat hij de gebouwen tekende „zoals ze in mijn gedachten opkomen, zonder enige bijbedoeling”. Volgens het organiserend comité van de Spelen, die in juli en augustus worden gehouden, is de afbeelding „een luchtige interpretatie van een opnieuw uitgevonden stad”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer