OpinieColumn
Trump kan best in een eindtijdscenario passen, maar hoe dan?

Is Trump een moderne versie van de spraakmakende Perzenkoning Cyrus II de Grote? Die leefde ruim 2500 jaar geleden en was een groot staatsman. Wereldheerser, aldus 2 Kronieken 36:23.

Ds. J. Belder
Beeld RD
Beeld RD

Werden andere leiders door God gebruikt om Israël te tuchtigen, Cyrus was Zijn werktuig om Joodse ballingen te doen terugkeren naar Juda. „Hij is Mijn herder, en hij zal al Mijn welgevallen volbrengen” (Jesaja 44:28). Hij heet zelfs „Mijn gezalfde”. Dankzij hem werd Jeruzalem herbouwd, inclusief de tempel.

Voor evangelicalen in Amerika is Trump een nieuwe Cyrus (Kores), op wie Jesaja’s woorden naadloos aansluiten. Hij werd in 2016 de 45e president van de VS. De lijn naar Jesaja 45 was voor sommigen snel gelegd. In 2018 draaide in ruim duizend theaters de film ”The Trump Prophecy; a Voice of Hope; a Movement of Prayer”, waarin Mark Taylor vertelt dat God hem in 2011 bekendmaakte dat Trump president zou worden. Drie maanden geleden had Brandon Biggs, naar eigen zeggen, een visioen waarin hij de recente aanslag op Trump zag gebeuren. De aangeschotene overleefde het, bewijs van ”de voorzienigheid”. God had nog een plan met hem: het presidentschap. We zagen een iconisch gebalde vuist. The New York Times schreef daarna over een groeiend aantal supporters die messiaanse trekken in Trump zien.

Time Magazine schetste in mei het portret van een man die het als zijn roeping ziet om in het Witte Huis natie en wereld te dienen. Christianity Today herinnerde eraan dat Netanyahu de presidenten Truman en Trump vergeleek met Cyrus, vanwege hun betekenis voor Israël en het Joodse volk. Een Joodse organisatie die herbouw van de tempel beoogt, liet een munt slaan waarop Cyrus en Trump beiden zijn afgebeeld.

Is Trump een nieuwe Cyrus? En is die vergelijking wel zo eervol? De Perzenkoning werd niet een overtuigd dienaar van Israëls God. Trump wel? Hij is vooralsnog verwikkeld in diverse rechtszaken. Zullen alle aanklachten in de doofpot verdwijnen? Trump kan best in een eindtijdscenario passen, maar hoe dan? Als een Cyrus, een Nebukadnezar of een Simson? Zal God Amerika opnieuw groot maken en daar Trump als ”Zijn uitverkorene” voor gebruiken? Staat diens religie in dienst van zijn politieke belangen, zoals bij Cyrus, of is het meer? De tijd zal het leren. De HEERE kan met een kromme stok een rechte slag slaan. Uiteindelijk zijn wij allemaal kromme stokken. Wie dit beaamt, zal ootmoedig zijn weg gaan. De vraag of daar bijvoorbeeld een ”God Bless the USA Bible” –een ”Trump Bible”– bij past, mag ieder voor zichzelf beantwoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer