BuitenlandAanslag op Trump
Evangelicals danken God dat Trump nog leeft: „Er is iets mystieks gaande”

De moordpoging op Donald Trump heeft bij Amerikaanse christenen veel reacties opgeroepen. Evangelicals steunen hem massaal en voelen zich nu nog meer verbonden met de presidentskandidaat.

17 July 2024 06:42Gewijzigd op 17 July 2024 07:55
Gebedswake voor Donald Trump bij de start van de Republikeinse Conventie in Milwaukee. beeld AFP, Spencer Platt
Gebedswake voor Donald Trump bij de start van de Republikeinse Conventie in Milwaukee. beeld AFP, Spencer Platt

„Er is iets mystieks gaande. Na alles wat hij heeft meegemaakt, heeft hij nu zelfs zijn eigen bloed vergoten. Hij is nog steeds hier. Ik kan dit niet anders uitleggen dan dat God hierbij betrokken is”, zei een van de aanwezigen op de Republikeinse Conventie.

„Ik dank God dat voormalig president Trump nog leeft”, schreef Franklin Graham op X, kort na de aanslag. Dat God zijn leven spaarde, erkent de presidentskandidaat zelf ook. Op Truth Social schreef hij: „Het was God alleen Die voorkwam dat het ondenkbare gebeurde.” Tegenover de New York Post was hij later iets terughoudender. „Door geluk of door God –veel mensen zeggen dat het door God komt– ben ik er nog steeds.”

„Hij weet nu dat hij niet onsterfelijk is en op een dag voor U zal staan” - Jentezen Franklin, Amerikaans predikant

Albert Mohler, de president van het Southern Baptist Theological Seminary, onderstreept dat het Gods ingrijpen was. „We kunnen nu nergens anders naartoe dan naar het leerstuk van Gods voorzienigheid”, schreef hij op zijn website . Mohler benadrukt dat de aanslag laat zien hoe kwetsbaar het leven is. „Als de kogel minimaal was afgeweken zouden we niet praten over het bloedende oor van een voormalig president. We zouden dan spreken over een vermoorde voormalig president.”

Bijzondere bedoeling

Dat de kogel alleen Trumps oor raakte, is voor vicegouverneur van Texas Dan Patrick een bewijs dat God een bijzondere bedoeling heeft met de Republikein. „God heeft Zijn hand op u gehad sinds u zich voor het eerst kandideerde als president”, berichtte Patrick aan Trump. „Dank God dat Hij uw leven spaarde voor een tijd als deze.” Dergelijke opvattingen zijn niet nieuw. Al in 2016 werd Trump door sommige evangelicals als een moderne koning Kores gezien en voormalig gouverneur Rick Perry bestempelde ”The Donald” in 2019 als Gods „uitverkorene”.

Ook op de Republikeinse Conventie leeft de breed gedeelde opvatting dat God ingreep om Trump te sparen. „We willen natuurlijk niet Donald Trump vergoddelijken”, voegde een gedelegeerde uit New Jersey hieraan toe tegenover Reuters.

Jentezen Franklin, een predikant uit Georgia en adviseur van Trump, dankt God eveneens dat Trump de aanslag overleefde. „Hij weet nu dat hij niet onsterfelijk is en op een dag voor U zal staan”, bad Franklin afgelopen zondag. „God, maak hem een man met een missie. Maak van hem een man, o God, die door U is aangesteld, net zoals U dat met koning David deed voor Israël.”

Israël

Jack Hibbs heeft een andere verklaring voor het feit dat Trump wonderlijk gespaard bleef. De predikant van een megakerk in Californië is van mening dat God vanuit de hemel zag dat Trump „Israëls beste vriend is”. „Het was niet de man. Het was de beslissing die hij heeft genomen om Israël te zegenen”, zei Hibbs afgelopen zondag tegen zijn gemeente.

Sommige evangelicals vragen tegelijk aandacht voor het feit dat Trump de aanslag weliswaar overleefde, maar Corey Comperatore, die achter Trump in het publiek zat, niet. Daarnaast zijn verschillende predikanten terughoudend om conclusies te trekken over aan wiens kant God staat. „We moeten erkennen dat andere mensen –met andere opvattingen dan wij– net zo goed naar God luisteren als wij”, zei Doug Andersen tegen zijn gemeente in Los Angeles. Dominee John Hagee hoopt vooral dat de gebeurtenis het land verenigt. „Terwijl wij bidden voor Donald Trump, bidden we ook voor Amerika en het herstel van ons land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer