BuitenlandAanslag op Trump
„We mogen wel bidden of God onze natie weer bij elkaar wil brengen”

In een warm Milwaukee wordt Donald Trump deze week door de Republikeinen op het schild gehesen. „De ogen van de wereld zijn op onze stad gericht.”

Riekelt Pasterkamp
De stad Milwaukee is in een vesting veranderd. beeld Riekelt Pasterkamp
De stad Milwaukee is in een vesting veranderd. beeld Riekelt Pasterkamp

Donald Trump landde zondagavond in een belegerde stad. Op de vliegtuigtrap opnieuw de gebalde vuist, net als zaterdag. Toen had een schutter in Butler, Pennsylvania het op Trumps leven voorzien. Het scheelde maar een haar. En dus zijn de veiligheidsmaatregelen die toch al stevig waren nog eens flink opgeschroefd.

Milwaukee, waar deze week de Republikeinse Conventie wordt gehouden en dat ooit door Trump werd getypeerd als „vreselijke stad”, is veranderd in een vesting. Maar wel een fort waar naast de inwoners van de stad ook 50.000 gasten een plek moeten vinden, inclusief alle Republikeinse bobo’s. Trump vindt onderdak in het Pfisterhotel.

„De kerk is geen plek voor politieke discussies” - Ben Snodgrass, predikant VS

Fiserv Forum, een gigantisch basketbalstadion, is het middelpunt van de Republikeinse invasie. Daar zal na vier dagen van politieke show de Grand Old Party Trump donderdagavond officieel nomineren als presidentskandidaat. Om Fiserv zijn veiligheidsringen waar het krioelt van zwaarbewapende politiemensen. In de straten rond het centrum hebben militairen hun tenten opgeslagen. Hoge hekken moeten demonstranten op afstand houden. In de lucht cirkelen voortdurend helikopters. De veiligheidsoperatie moet tientallen miljoenen dollars kosten.

De keuze voor een stad om een conventie te houden komt niet zomaar uit de lucht vallen. Naast de logistieke kant (grote stadions, genoeg hotelbedden, goed te beveiligen) is er het politieke verhaal. Milwaukee –bekend van motorenbouwer Harley Davidson– is de grootste stad van swingstate Wisconsin. Bij de presidentsverkiezingen in 2020 vielen de tien kiesmannen toe aan Joe Biden. Trump ziet de staat in november liever rood kleuren. Opvallend is dat de Democraten volgende maand hun conventie organiseren in Chicago, net als Milwaukee gelegen op de westoever van Lake Michigan.

Gebed

„Het was alleen God, Die het ondenkbare niet liet gebeuren.” Woorden van Trump na de aanslag op hem. In de kelder van Falls Church zijn drie mannen dat met hun oud-president eens. Het is zondag na de ochtenddienst en een deel van de gemeenteleden geniet van de gezamenlijke lunch. „We hebben een wonderlijke, goeddoende God”, zegt zeventiger Ryan Bertsche. „Hij vindt blijkbaar dat Trump opnieuw president moet worden.” Bertsche, een oud-militair, heeft nog wel een paar vragen. „Hoe kan het dat de schutter op maar 150 meter van de presidentskandidaat vrij schot had? En heb je Trump onder de katheder zien duiken? Hij was sneller dan zijn beveiligers.”

Falls Church staat in Menomonee Falls, een voorstadje van Milwaukee. „De ogen van de wereld zijn deze week op onze stad gericht”, zegt dominee Ben Snodgrass in zijn gebed. „Laat alles in orde mogen verlopen. En als we zorgen over de veiligheid hebben, laten we die bij U brengen.” Direct na het gebed laat Snodgrass zijn gemeente hymne 277 zingen: Christ, the Lord is risen. „Dat biedt hoop.” Desgevraagd zegt de predikant van de preekstoel geen politieke zeepkist te willen maken. „De kerk is geen plek voor politieke discussies. We mogen wel bidden of God onze natie weer bij elkaar wil brengen.”

Dat is ook het doel van een handjevol mensen dat zondagmiddag in een bloedheet parkje in Milwaukee samenkomt. Enkele bomen bieden bescherming tegen de brandende zon. „Ons land is hopeloos verdeeld”, zegt Barbara Finger. „Dat moet anders en kan ook anders. Politici moeten het voorbeeld geven. Laten ze deze week beginnen.”

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief RD Amerika en ontvang iedere week extra achtergronden en duidingen rondom de presidentsverkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer