BuitenlandReconstructie

Wat er tijdens aanslag op Trump gebeurde: „Ik voelde de kogel door de huid scheuren”

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is zaterdagavond aan de dood ontsnapt bij een aanslag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Redactie buitenland
15 July 2024 10:32Gewijzigd op 15 July 2024 13:49
Grote verwarring en chaos na de aanslag op Trump. Eén omstander wordt dodelijk getroffen; twee anderen raken zwaargewond. beeld AFP, Rebecca Droke
Grote verwarring en chaos na de aanslag op Trump. Eén omstander wordt dodelijk getroffen; twee anderen raken zwaargewond. beeld AFP, Rebecca Droke

Trump houdt zaterdag een toespraak tijdens een campagnebijeenkomst in Butler, een stadje van zo’n 13.000 inwoners in de staat Pennsylvania. Midden in zijn speech zijn plotseling schoten te horen. Trump grijpt naar zijn rechteroor en duikt weg achter het spreekgestoelte, voordat bewakers van de geheime dienst een menselijk schild rondom hem vormen.

„Ik stond boven op de camerakraan, nog geen 100 meter van het podium”, vertelt CNN-verslaggever Alayna Treene. „Daardoor keek ik over de menigte heen. We waren net live gegaan en luisterden naar de toespraak van Donald Trump. Na een paar minuten hoorden we „pop, pop, pop”. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was; ik had geen idee. Iedereen keek met een blik van: wat is dit?”

Al snel wordt duidelijk dat het om schoten gaat. De twintigjarige Thomas Matthew Crooks uit Pennsylvania vuurt vanaf een dak van een schuur op 120 tot 150 meter afstand meerdere schoten op het podium af. Een ervan schampt het oor van Trump. Eén omstander wordt dodelijk getroffen; twee anderen raken zwaargewond. Een sluipschutter schiet Crooks kort daarna dood.

Gebalde vuist

Even is Trump nog in beeld na de beschieting. Hij steekt zijn gebalde vuist op naar de menigte, terwijl bloed van zijn getroffen rechteroor over zijn gezicht loopt. „Ik wist meteen dat er iets mis was, omdat ik een suizend geluid en schoten hoorde en onmiddellijk de kogel door de huid voelde scheuren. Het bloedde hevig, dus ik besefte toen wat er aan de hand was”, verklaarde Trump achteraf.

De oud-president wordt in ijltempo naar een ziekenhuis afgevoerd. Daar blijkt dat een kogel weliswaar zijn rechteroor heeft geraakt, maar dat de verwondingen meevallen. Twee uur na de aanslag laat Trump via sociale media van zich horen. Het gaat dan „goed” met hem. Na enkele uren mag hij het ziekenhuis verlaten.

„Ik wist meteen dat er iets mis was, omdat ik een suizend geluid en schoten hoorde en onmiddellijk de kogel door de huid voelde scheuren” - Donald Trump, presidentskandidaat

In de menigte proberen veiligheidstroepen orde op zaken te stellen. „Het was een absolute chaos”, herinnert verslaggever Treene zich. „De geheime dienst schreeuwde dat we op de grond moesten gaan liggen. Mijn eigen beveiligingsman kwam op de camerakraan en greep me vast. Hij zei dat we onder de kraan moesten en trok me daarheen. Hij gooide me zo’n beetje op de grond en beschermde me met zijn lichaam.”

Landgenoten

Het motief van Crooks is nog niet bekend. Volgens Amerikaanse media staat de man geregistreerd als Republikein. De FBI beschouwt het incident als een moordaanslag. Het gaat dan om de eerste moordaanslag op een Amerikaanse (oud-)president sinds Ronald Reagan in 1981 werd beschoten. Ook Reagan werd geraakt en overleefde de aanslag.

De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelt het schietincident. „Dit is ziek geweld en iedereen moet het veroordelen. Dit mag en kan niet gebeuren”, zegt hij in een korte verklaring. Ook kondigt de politieke rivaal van Trump aan dat hij delen van zijn campagne tijdelijk stillegt. Hij geeft aan „een kort maar goed gesprek” met Trump te hebben gehad. De president zegt „dankbaar te zijn” dat het goed gaat met de oud-president.

De president sprak de natie zondagavond toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. Hij deed dat twee keer eerder. Biden herinnert de Amerikanen eraan dat „als we het niet eens zijn, we geen vijanden zijn. We zijn buren, vrienden, collega’s, burgers en vooral landgenoten.”

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief RD Amerika en ontvang iedere week extra achtergronden en duidingen rondom de presidentsverkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer