Kerk & religieVijf vragen aan

Ds. Moerkerken: Onvoorstelbaar welke afstanden Paulus tijdens zijn zendingsreizen heeft afgelegd

Vijfenvijftig jaar geleden schreef ds. A. Moerkerken voor het jongerenblad Daniël een serie artikelen over de zendingsreizen van de apostel Paulus. Onlangs verscheen deze in boekvorm, onder de titel ”Het Woord gaat voort”.

Bastiaan van Soest
13 July 2024 15:16Gewijzigd op 16 July 2024 11:27
De Areopagus, in de stad Athene. beeld Flickr/Santiago Mu
De Areopagus, in de stad Athene. beeld Flickr/Santiago Mu

Wat is de reden van verschijning van dit boek?

„Vijfenvijftig jaar geleden heb ik voor jongerenblad Daniël een serie geschreven over de zendingsreizen van Paulus. Ik ben toen gekomen tot aan Handelingen 17, waarbij Paulus op de Areopagus is. Eerlijk gezegd was ik deze bijdragen finaal vergeten, totdat ds. Van Boven me belde. Hij had de artikelen bewaard en las ze voor aan zijn kinderen. In eerste instantie wilde hij het uitgeven in kleine kring, maar toen kwam het bij uitgeverij Den Hertog terecht. Die heeft er een mooie uitgave van gemaakt.”

„ Eerlijk gezegd was ik deze bijdragen, die ik 55 jaar geleden voor het blad Daniël schreef, finaal vergeten” - Ds. A. Moerkerken, emeritus predikant Gereformeerde Gemeenten

De bijdragen zijn al jaren geleden geschreven. Bent u theologisch veranderd in die tijd?

„Ik had verwacht dat de bijdragen wel enige bijstelling zouden behoeven. Het is tenslotte een halve eeuw geleden dat ik ze schreef en een mens verandert nu eenmaal. Destijds schreef ik voor jongeren, dus is het iets minder archaïsch dan ik tegenwoordig zou doen. De woorden ”jij” en ”jou” heb ik weggehaald, het is nu een boek voor een breder publiek. Theologisch-inhoudelijk heb ik echter niets gewijzigd. Ik verbaasde me dat ik het manuscript in die zin ongewijzigd door kon sturen.”

U schrijft graag over de zendingsreizen van Paulus. Hoe komt dat?

Ds. A. Moerkerken. beeld Sjaak Verboom

„Kijk maar eens op een kaart naar Turkije, in de Bijbel Azië of ook wel Klein-Azië genoemd. Dat bestaat voor een groot gedeelte uit berglandschap. Dat heeft Paulus allemaal te voet moeten doorreizen – per pedes apostolorum. Zelf ben ik nu een oude man, dan spreekt dat nog meer aan. Het is toch onvoorstelbaar als je op je in laat werken dat Paulus in Antiochië is en daarna naar Lystre en Derbe reist. Daar zitten heel wat kilometers tussen. In Handelingen 16 lees je dat Paulus in Mysië is en naar Bithynië wil reizen. Dat ligt aan de Zwarte Zee, je hebt het over enorme afstanden.

Als je wat dieper spit, kom je uit bij de boodschap die Paulus wil verkondigen. Die boodschap is hem alles waard. Het bracht hem op plaatsen waar Christus’ Naam nog nooit was genoemd. Je kunt wel diep respect voor de man hebben, zeker als je ziet wat het Paulus heeft gekost. Toen ik gemeentepredikant was, kwamen mensen op mijn verjaardag me feliciteren en spraken ze vriendelijke woorden. Paulus krijgt van zijn volksgenoten veertig slagen min een, en dat vijf keer. Dat zijn 195 klappen op zijn rug. Hij moet een man zijn geweest met een groot vermogen om te incasseren. Zeker, God hielp en sterkte hem, hoewel Paulus zelf roemt in zwakheden.”

Het boek bevat veel fotomateriaal. Een bewuste keuze?

„Ik heb al meer dan dertig jaar een goede verhouding met uitgeverij Den Hertog. Toen dit boek ging verschijnen vond uitgever Adriaan Bouman dat het rijk geïllustreerd moest worden. Het is geen prekenboek, maar meer meditatief en exegetisch ingestoken. Daar horen dan ook geografische en historische achtergronden bij, met bijpassend fotomateriaal. Denk aan foto’s van de Areopagus, Troas en het oude Filippi.”

U sluit af met een les die u gaf aan de Theologische School in Rotterdam. Waarom koos u daarvoor?

„Ik weet nog steeds niet waarom ik de serie niet heb afgemaakt tot Rome. Ik kan me voorstellen dat je je na het boek gelezen te hebben afvraagt hoe het nu is afgelopen. Hoe zat dat met Paulus’ gevangenschap, hoe is hij overleden? Daar heb ik op de Theologische School een les over gegeven. Welke brieven schreef Paulus in gevangenschap? Als het boek Handelingen eindigt, is Paulus toen overleden? Dan vind ik intrigerende vragen. Daarom is dit als afronding van het boek gekozen.

Tegelijkertijd heb ik liefde voor de Schrift willen verwekken. Als iets boeiend is, wil je er meer van lezen. Dan grijp je naar de Bijbelboeken over Paulus. Het brengt je bij het Evangelie – ad fontem: terug naar de Bron.”

ds. A. Moerkerken, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, over zijn boek ”Het Woord gaat voort”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer