Nederlander vaker aan de wandel: „Heerlijk ontspannen, het maakt je gedachten vrij”
Nederlanders zijn na de coronapandemie meer blijven wandelen, laten recente CBS-cijfers zien. Het oubollig imago is verleden tijd, ziet Erik Scherder van de bekende Ommetje-app.
Toen de sportschool en het zwembad gesloten waren, mensen massaal thuis werkten en er een streep ging door hun agenda vol verplichtingen, promoveerde een rondje lopen tot het ideale uitje. Maar ook na die tijd bleven mensen meer op de been dan voor de pandemie. Gemiddeld liepen mensen vorig jaar 8 kilometer per week, terwijl dat in 2019 nog 6 kilometer was.
Blij met de cijfers is prof. dr. Erik Scherder, die samen met de Hersenstichting de in coronatijd populair geworden Ommetje-app ontwikkelde. De hoogleraar bewegingswetenschappen wijst er wel op dat ander onderzoek laat zien dat mensen minder zijn gaan fietsen . „Het gaat uiteindelijk om het netto resultaat.” Dat wandelen populair bleef, kan hij wel verklaren. „Het is een laagdrempelige manier om fit te blijven. Je kunt het gewoon tussen je werk door doen, zonder omkleden en ook douchen is niet nodig. Wandelen kan zelfs al werkend, met walking meetings – lopend vergaderen.”
In beginsel zijn mensen liever lui dan moe, zegt Scherder. „Het heersende idee is: hoe minder inspanning, hoe beter. Zo brengen we de kinderen met de auto naar school, zodat we gelijk door naar het werk kunnen.” Dankzij Covid heeft de benenwagen zijn stoffige imago van zich afgeschud. „Wandelen was zo oubollig als wat. Nu is het helemaal in om het Pieterpad of de route naar Santiago de Compostela te lopen, voor jong en oud.”
Wandelen is „superslim”: het verkleint risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en overgewicht. De gemiddelde Nederlander liep vorig jaar zo’n 8 kilometer per week. Ideaal is een halfuur per dag. Liefst ononderbroken, legt de hersenwetenschapper uit. „Met vier keer drie minuten naar het toilet lopen haal je het effect niet.”
„Wandelen kun je gewoon tussen je werk door doen. Omkleden of douchen is niet nodig” - Erik Scherder, hoogleraar bewegingswetenschappen
Succes
De app Ommetje werd in coronatijd „een groot succes, eigenlijk per ongeluk”. De app was net voor corona gemaakt, maar viel door de pandemie precies op z’n plek. Op het hoogtepunt had Ommetje meer dan een miljoen gebruikers. Dat is nadien wat ingezakt, maar nog steeds wordt de app volgens Scherder veel gedownload – in totaal meer dan 1,7 miljoen keer.
Het totaalaantal kilometers dat Nederlanders te voet afleggen, daalde na 2021 wel licht. Scherder vreest dat er op den duur toch de klad in komt. Hoe houd je wandelen vol? „Het begint met bewustwording dat bewegen belangrijk is. Maak wandelen daarnaast prioriteit nummer 1. En in de derde plaats moet de omgeving meegaan. Als je de enige bent op het bedrijf die wandelt in de lunchpauze, wordt het niks. En als thuis iedereen zit, wordt het ook niks.” Zelf schuift Scherder na een halfuur vergaderen zijn stoel naar achteren en gaat hij staan. Dat levert gegniffel op, maar daar trekt hij zich niets van aan. „Mensen volgen vanzelf.”