Goedkoop een dagje uit: naar de speeltuin in een Veenendaalse woonwijk
Op zo’n 25 toestellen buiten spelen voor slechts een paar euro. Bij speeltuin De Pol in Veenendaal kan het. Voorzitter Gijs van Leeuwen: „Kinderen zitten te veel achter een schermpje. Ze moeten lekker naar buiten.”
Kleurrijke speeltoestellen fleuren de Buurtlaan-West in Veenendaal op. Midden tussen de bebouwing staan op een veld glijbanen, een airtrampoline, een klimtoren en tal van andere speelmaterialen. Het geheel is omgeven door een hek, zodat het geen hangplek wordt. Net als in diverse andere gemeenten in Nederland is er ook in Veenendaal een plek waar kinderen voor een klein bedrag kunnen spelen.
In Veenendaal wordt de speeltuin beheerd en onderhouden door een vereniging die bestaat uit vrijwilligers. Voorzitter is melkveehouder Gijs van Leeuwen (66). „Jaren geleden woonde ik tegenover de speeltuin. Toen ben ik in het bestuur gekomen.” Van Leeuwen heeft behalve vijf kinderen ook vijftien kleinkinderen in de leeftijd van nul tot dertien jaar. Diverse kleinkinderen zijn regelmatig in De Pol te vinden. „Het is belangrijk dat kinderen naar buiten gaan.”
Op de drukste dagen zijn er ongeveer 300 kinderen tegelijk in de speeltuin. Iets waarvan Van Leeuwen wel enthousiast wordt. „Op die dagen krioelt het hier.” Kinderen en hun ouders komen niet alleen uit Veenendaal, maar ook uit onder andere Barneveld, Opheusden en Kesteren. Ze betalen 3 euro per kind per dagdeel. „Je kunt ook een gezinskaart van 50 euro kopen. Dan mag je het hele seizoen met je hele gezin naar binnen.” Scholen weten de speeltuin ook te vinden. „Die betalen 1 euro per kind per uur.”
De speeltuin is van april tot en met oktober elke middag open en in de vakanties ook ’s ochtends. De overige maanden is de speeltuin gesloten of beperkt open. „Op zondag is de speeltuin altijd dicht. Dat doen we vanuit onze principes. Op dagen dat de speeltuin open is, zijn we van 12.00 tot 14.00 uur gesloten. Als we dan open zouden zijn, zouden mensen ook snacks en patat willen. Dat verkopen we alleen bij speciale evenementen. Gewoonlijk is er alleen wat ijs, snoep en chips te koop en koffie voor de ouders.”
De speeltuin moet zich volledig bedruipen met entreegelden. Daarvan worden bijvoorbeeld toestellen aangeschaft. Ook krijgen jongeren die tijdens de openingstijden toezicht houden, daaruit betaald. De speeltuin overweegt om ook voorzieningen te gaan plaatsen voor kinderen met een beperking. Bijvoorbeeld een invalidentoilet en een aangepaste schommel. „Daarover zijn we nog in gesprek.”
Deel 5 in een serie over uitjes die minder dan 10 euro kosten.