Eurocommissaris: kabinet aan zet voor nieuwe mestuitzondering
Als Nederland opnieuw een uitzondering op Brusselse mestregels wil, moet de overheid eerst aan de bak met waterkwaliteit. Dat zegt eurocommissaris Jessika Roswall voor Milieu in een gesprek met de Tweede Kamer: „De bal ligt bij jullie.”
Nederland had meer dan twintig jaar een uitzonderingspositie, de zogenaamde derogatie, op Europese mestnormen. Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) wilde weten hoe de kansen van Nederland zijn voor een nieuwe uitzondering. De Zweedse eurocommissaris zegt in haar antwoord dat het „niet duurzaam is om een landbouw te hebben die leunt op derogatie”, en spoort Nederland aan om aan de slag te gaan met de waterkwaliteit. „We zijn lang flexibel geweest, maar dan moet Nederland nu ook resultaten laten zien.”
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft landbouwminister Femke Wiersma gevraagd opnieuw een verzoek voor mestderogatie te doen in Brussel. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.
In 2023 werd duidelijk dat Nederland de derogatie zou verliezen in 2026. Tot die tijd worden de mestnormen elk jaar strenger. Boeren hebben daardoor nu te maken met een steeds groter mestoverschot. Een mogelijke oplossing is om deze mest te verwerken tot een kunstmestvervanger, beter bekend als Renure. Goedkeuring hiervoor moet ook uit Brussel komen, maar ook hierover kon Roswall nog geen duidelijkheid verschaffen, na vragen van PVV.
Nederland haalt de Brusselse normen voor waterkwaliteit voorlopig niet. Dit komt door vervuiling van mest, maar ook vanwege industriële schadelijke stoffen die met een vergunning geloosd mogen worden in vaarten en rivieren.