Eropuit
Goedkoop een dagje uit: Lammetjes aaien op Texel

Wat heel kleinschalig begon groeide uit tot een goedkope en populaire attractie. De Schapenboerderij Texel trekt dagelijks honderden mensen.

Lennart Witte en zijn zus Mariska runnen de Schapenboerderij Texel. beeld Schapenboerderij Texel
Lennart Witte en zijn zus Mariska runnen de Schapenboerderij Texel. beeld Schapenboerderij Texel

Al zes of zeven generaties lang houdt de familie Witte schapen in Den Burg, op Texel. De boerderij wordt nu gerund door broer en zus Lennart en Mariska, terwijl hun vader nog bijna dagelijks meehelpt. Op de van oorsprong schrale Texelse bodem konden prima schapen worden gehouden. Lange tijd had de familie een boerderij aan het Doolhof in Den Burg. De toename van het aantal toeristen zorgde voor veranderingen.

Lennart Witte: „Er kwamen vaak mensen langs die een lammetje wilden vasthouden. Om te zorgen dat er minder mensen kwamen, plaatste mijn vader een bordje waarop stond dat het 1 euro kostte om op de boerderij te komen. Maar er bleven mensen komen. We hadden weinig parkeerplek en mensen zetten hun auto aan de kant van de weg.” Zo’n tien jaar geleden besloot de familie het roer om te gooien. Er werd een boerderij gekocht aan de Pontweg, tussen Den Burg en het veer naar Den Helder. Daar was ruimte genoeg voor auto’s. De move was een succes. „Gewoonlijk komen er zeventig tot tachtig mensen per dag, maar in het hoogseizoen zijn dat er 400 tot 500.” Kinderen betalen 6 euro, mensen die ouder zijn dan 12 jaar leggen 7,50 euro neer. Mensen kunnen na reservering langskomen.

De Schapenboerderij is zowel een bedrijf als een toeristische attractie. „We houden schapen voor het vlees en verkopen de wol voor dekbedden. We zijn dus een professioneel bedrijf en geen kinderboerderij.” Bezoekers kunnen lammetjes aaien. „De lammetjes die met de fles zijn gevoerd, zijn het tamst.” Ook zijn er kippen, geiten, konijnen, cavia’s, ezels en pony’s. Op de pony’s mogen kinderen een rondje rijden. Verder zijn er demonstraties met schapendrijven door honden. Op sociale media wordt bekendgemaakt wanneer mensen kunnen kijken naar het scheren van de schapen. Informatieborden zijn er op de boerderij niet veel. „Het meeste vertellen we zelf.”

Op de Schapenboerderij zijn ook een winkel, horeca en een speeltuin. De boerderij, die zeven medewerkers en een aantal vrijwilligers heeft, richt zich vooral op gezinnen met kinderen van 0 tot 8 jaar. De meeste bezoekers komen uit Nederland ; Duitsland staat op de tweede plek.

Deel 3 in een serie over uitjes die minder dan 10 euro kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer