BuitenlandBijbel op openbare school VS

Oklahoma verplicht ​​scholen om Bijbelles te geven: „noodzakelijk historisch document”

De hoogste inspecteur voor het onderwijs in de Amerikaanse staat Oklahoma, Ryan Walters, heeft openbare scholen de verplichting opgelegd om onderwijs uit de Bijbel onderdeel te maken van het lesprogramma.

28 June 2024 10:44Gewijzigd op 28 June 2024 19:47
„Elke leraar en elk klaslokaal in de staat Oklahoma zal een Bijbel in de klas hebben en daaruit moet worden lesgegeven”, aldus Ryan Walters. Foto: leerlingen op een school in de staat Oklahoma. beeld The Oklahoman
„Elke leraar en elk klaslokaal in de staat Oklahoma zal een Bijbel in de klas hebben en daaruit moet worden lesgegeven”, aldus Ryan Walters. Foto: leerlingen op een school in de staat Oklahoma. beeld The Oklahoman

„Elke leraar en elk klaslokaal in de staat zal een Bijbel in de klas hebben en daaruit moet worden lesgegeven”, zegt Walters. „De Bijbel is een noodzakelijk historisch document om onze kinderen over de geschiedenis van dit land te leren, om een volledig begrip van de westerse beschaving te krijgen en om inzicht te verwerven in de basis van ons rechtssysteem.” Ook het onderwijs in de Tien Geboden wordt in Oklahoma verplicht.

De maatregel die Walters donderdag in een bericht voor openbare scholen afkondigde, geldt voor de groepen 5 tot en met 12. Dat zijn de leerjaren voor kinderen van elf tot en met achttien jaar. De richtlijn geldt met onmiddellijke ingang.

„Echte godsdienstvrijheid betekent ervoor zorgen dat geen enkele religieuze groep haar standpunt aan alle Amerikanen oplegt.” - Interfaith Alliance, organisatie voor religieuze vrijheid

In zijn memo schrijft de hoofdinspecteur: „De Bijbel is een onmisbare historische en culturele toetssteen. Zonder basiskennis ervan zijn studenten uit Oklahoma niet in staat om de grondslagen van onze natie goed te duiden. Dit besluit is niet louter een onderwijsrichtlijn, maar een cruciale stap om ervoor te zorgen dat onze studenten de kernwaarden en de historische context van ons land begrijpen.”

Wokewaarden

Ryan Walters is een voormalige geschiedenisleraar aan een openbare school. Hij werd in 2022 tot hoofdinspecteur voor het onderwijs in de staat Oklahoma gekozen. In zijn verkiezingscampagne waarschuwde hij tegen de „de woke-ideologie en radicaal-linkse ideeën die dominant zijn op openbare scholen in Oklahoma.”

Ryan Walters. beeld Facebook

Vorig jaar schreef Walters in een opiniestuk voor Fox News dat de Amerikaanse president Joe Biden en de lerarenvakbonden de Bijbelse waarden hebben vervangen door „wokewaarden die leerlingen vertellen dat ze hun klasgenoten anders moeten behandelen, afhankelijk van hun ras en geslacht, en dat ze zo jong mogelijk expliciete seksuele kennis moeten verwerven”.

Religieuze dwang

Om dat gevaar te keren, voerde hij in de achterliggende jaren ook actie tegen leer- en lesboeken met linkse ideeën en expliciete passages over seksualiteit. Volgens Walters hebben seculieren in de VS een staatsreligie gecreëerd die wortelt in het atheïsme. „Daardoor is elke vorm van geloof uit het publieke domein verdreven.”

De verwachting is dat organisaties die strijden voor strikte scheiding van kerk en staat de maatregel bij de rechter zullen aanvechten. Interfaith Alliance, een nationale organisatie die zegt de religieuze vrijheden te willen beschermen, stelt in een donderdag uitgegeven verklaring: „Dit is flagrante religieuze dwang die absoluut geen plaats mag hebben op openbare scholen. Echte godsdienstvrijheid betekent ervoor zorgen dat geen enkele religieuze groep haar standpunt aan alle Amerikanen oplegt.”

Rachel Laser, president van de organisatie Americans United, zei donderdag dat ze „klaar is om in te grijpen en alle kinderen van openbare scholen in Oklahoma en hun families te beschermen tegen schendingen van hun grondwettelijke religieuze vrijheid”. Daar voegde ze aan toe: „Openbare scholen zijn geen zondagsscholen.”

Wel erkende ze dat godsdienstonderwijs een plaats kan hebben op openbare scholen. „Ze mogen wel onderwijs geven over religie, maar ze mogen geen enkele religie prediken.”

Lasers organisatie daagt ook de staat Louisiana voor de rechter. Daar is recent bij wet vastgelegd dat vanaf januari volgend jaar in elk klaslokaal duidelijk zichtbaar en leesbaar de Tien Geboden moeten hangen. „Dat is in strijd met het eerste amendement op de grondwet, dat godsdienstvrijheid garandeert”, aldus Laser.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer