Californië wil scholen verbieden transgenderwens aan ouders te melden
In de Amerikaanse staat Californië ligt een wetsvoorstel op tafel dat scholen verbiedt om aan ouders mee te delen dat hun kind een transgenderwens heeft. De wet maakt een goede kans te worden aangenomen. Hij past helemaal in het transgenderbeleid van president Joe Biden.
Californië loopt in Amerika al jaren voorop als het gaat om transgenderemancipatie. De staat was de eerste die maatregelen nam ten gunste van de transgenderlobby. In 2013 meldde Jerry Brown trots dat hij de eerste gouverneur in de VS was die een wet ondertekende die transgenderstudenten garanties gaf dat ze gelijke toegang hebben tot faciliteiten en activiteiten die overeenkomen met hun genderidentiteit. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gebruik van toiletten en douches in onderwijsinstellingen en deelname aan sportactiviteiten.
De wet die de Democraat Chris Ward vorige week bij het Congres van Californië indiende, is opnieuw een primeur in de VS. Ze is bedoeld om scholen de pas af te snijden die leerkrachten verplichten de ouders te informeren als een kind een andere identiteit wil aannemen. Een aantal conservatieve schoolbesturen in die staat doet dat tot nu wel. Wanneer er signalen zijn dat een leerling een transgenderwens heeft, moet de school ouders daarvan op de hoogte brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om gevallen waarin een kind een andere naam of voornaamwoorden gaat gebruiken die niet passen bij het biologisch geslacht.
Reactie
De wet van Ward kan worden gezien als een reactie op het voorstel dat de Republikein Bill Essayli eerder deed. Die wilde dat personeel op alle scholen in de staat Californië zou worden gedwongen ouders te informeren als een kind tekenen vertoont een transgenderwens te hebben. Die wet werd al heel snel in het Huis van Afgevaardigden verworpen, dankzij de Democratische meerderheid. Essayli moedigt nadien schoolbesturen aan om in verzet te komen en eigen beleid te maken.
De Democraat Chris Ward wil nu met zijn nieuwe voorstel juist dat eigen beleid van schoolbesturen onmogelijk maken. Gelet op de overmacht van de Democraten in het Congres van Californië staat wel vast dat deze nieuwe wet zal worden aangenomen.
President Biden juicht de ontwikkelingen in Californië toe. Hij heeft de transgenderemancipatie tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Eind vorige week gaf hij ter gelegenheid van de start van de Gay Pride-maand een verklaring uit waarin hij reflecteerde op „de vooruitgang” die er tijdens zijn presidentschap is geboekt op het terrein van emancipatie van de lhbti-gemeenschap. Hij omschreef die als „een topprioriteit” van zijn regering.
De verklaring bevatte een overzicht van de maatregelen die hij heeft genomen. Zomaar een greep: het tekenen van de ”Respect for Marriage Act” die huwelijken van homoparen beschermt; het schrappen van het verbod voor transgenders om in het leger te dienen; maatregelen ter bescherming van de burgerrechten van lhbti’ers op het gebied van huisvesting, werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs en het rechtssysteem. „We bestrijden ook de gevaarlijke en wrede praktijk van de zogenaamde conversietherapie”, schrijft de president.
Steunbetuiging
De verklaring is zowel een loflied op „de moed” van de lhbti-gemeenschap als een steunbetuiging. „Weet alstublieft dat uw president en mijn hele regering achter u staan. Wij zien u zoals u bent: gemaakt naar het beeld van God. U verdient waardigheid, respect en steun”, aldus Biden.
Daarbij noemt hij de transgenderkinderen expliciet. Die groep wil hij in het bijzonder een hart onder de riem steken. Daarbij gaat het hem vooral om het onderwijs. Dat moet volgens Biden een plaats zijn waar transgenderkinderen veiligheid en steun ervaren. Dat is volgens zijn regering temeer nodig omdat veel transgenderkinderen zich thuis niet op hun gemak voelen. Ze verwijzen dan naar een enquête die de lhbti- organisatie Trevor Project in 2022 uitvoerde. De uitkomst daarvan was dat slechts 32 procent van de transjongeren thuis als een veilige plek ziet.
Een illustratie van de hulp aan transkinderen zoals die door scholen wordt geboden, is het geval van een tienjarig meisje uit Coeur d’Alene in de staat Idaho. Zij besprak met haar leraar en haar schoolbegeleider dat ze liever een jongen zou zijn. De docent en de adviseur stimuleerden het kind om in transitie te gaan. Hun advies was echter dat niet aan haar moeder –die weduwe was– en haar oma te vertellen. Die bleven onwetend van de stappen die het kind wilde zetten. Uiteindelijk verbrak het meisje het stilzwijgen toch en vertelde haar moeder en grootmoeder van haar verlangen.
Uit een interview dat de plaatselijke krant Coeur d’Alene Press met de grootmoeder had, wordt duidelijk hoe ver de adviezen van de school aan het kind gingen. Toen het meisje haar begeleider bijvoorbeeld vertelde dat haar moeder christelijk was en waarschijnlijk zou zeggen dat een transitie zondig is, zei haar begeleider: „Dan kun jij zeggen: Nou ja, ieder mens zondigt elke dag.” In de staat Idaho maakte deze publicatie veel los.
Volgens Jeff Johnson, beleidsmedewerker van de organisatie Focus on the Family, staat dit voorbeeld niet op zichzelf. „Begeleiders van kinderen met een transgenderwens vormen zich eerst een beeld van het godsdienstig, cultureel en sociaal milieu waaruit het betreffende kind komt. Ze verdiepen zich in de daar gangbare standpunten over transities, om kinderen vervolgens de argumenten aan te reiken die ze in eventuele discussies met hun ouders kunnen gebruiken. Daarbij schuwen ze niet argumenten aan de Bijbel te ontlenen.”
Verzet
De sterke protransgenderpolitiek van Biden en van de verschillende staten roept in Amerika het nodige verzet op. „Niet alleen bij uitgesproken conservatief christelijke groepen”, zegt Johnson. „Ook seculiere Amerikanen vinden dit drijven van de lhbti-lobby en van de regering-Biden veel te ver gaan.”
„Ook seculiere Amerikanen vinden dit drijven van de lhbti-lobby en van de regering-Biden veel te ver gaan” - Jeff Johnson, beleidsmedewerker Focus on the Family
Ter illustratie noemt Johnson de aanklacht die vijf staten met een Republikeinse regering in februari hebben ingediend tegen de regering-Biden. Ze maken bezwaar tegen de beschermingsmaatregelen die ze aan transgenderstudenten wil bieden. Het betreft de staten Texas, Louisiana, Mississippi, Montana en Idaho.
De procureur-generaal van Texas, Ken Paxton, noemde dat beleid „ronduit illegaal, ondemocratisch en los van de realiteit. Texas zal altijd het voortouw nemen in zijn verzet tegen Bidens extremistische, destructieve beleid.”
„Texas zal altijd het voortouw nemen in zijn verzet tegen Bidens extremistische, destructieve beleid” - Ken Paxton, gouverneur Texas
Johnson: „Er is dus wel sprake van een tegenbeweging. Maar die heeft het onder de regering van Biden heel zwaar. Ze moet dagelijks in het verweer komen en voortdurend alert zijn omdat in Washington soms op slinkse wijze wissels worden omgezet.”