Juridische strijd op komst om verplichte Tien Geboden in scholen Louisiana
De staat Louisiana is de eerste in de VS waar alle openbare scholen wettelijk verplicht zijn om in elk klaslokaal de Tien Geboden goed zicht- en leesbaar op te hangen. Een viertal organisaties heeft aangekondigd samen naar de rechter te stappen om de wet aan te vechten.
Gouverneur Jeff Landry, een conservatieve Republikein, zette afgelopen woensdag zijn handtekening onder een wet die een maand geleden door het congres van Louisiana is goedgekeurd. In deze wet staat dat vanaf volgend jaar alle openbare onderwijsinstellingen tot en met de universiteiten de Tien Geboden in alle leslokalen moeten hebben hangen.
De wet bepaalt dat de Tien Geboden getoond moeten worden door middel van „een poster of ingelijst document van minstens 28 bij 35,5 centimeter en gedrukt zijn in een groot, gemakkelijk leesbaar lettertype”. Ook is voorgeschreven dat de King James-vertaling gebruikt moet worden en niet de rooms-katholieke vertaling of de joodse versie. In een korte toelichting moet het belang van de Tien Geboden worden uitgelegd.
„De Tien Geboden zijn onze fundamentele wet; ons gevoel van goed en kwaad is daarop gebaseerd” - Michael Bayham, politicus Texas
De posters moeten vanaf 1 januari 2025 opgehangen zijn in alle klaslokalen die overheidsfinanciering ontvangen. De overheid betaalt de posters echter niet; de kosten moeten de scholen zelf dragen.
Opleggen
Voordat hij zijn handtekening onder het wetsvoorstel zette, noemde gouverneur Landry de ondertekening een hoogtepunt van zijn gouverneurschap. Daarbij zei hij: „Als je de rechtsstaat wilt respecteren, moet je uitgaan van de oorspronkelijke wet, namelijk die van Mozes. Hij kreeg zijn geboden van God.”
De wet in Louisiana is de eerste in zijn soort. In de staten Texas, Oklahoma en Utah zijn ook plannen om zo’n wet te maken.
Verschillende seculiere organisaties hebben scherp afwijzend gereageerd. Zij vinden dat de wet in strijd is met de grondwettelijke scheiding van kerk en staat. Daarnaast spreken ze van geloofsdwang, omdat de Tien Geboden zichtbaar zijn op plaatsen waar elke leerling of student verplicht aanwezig moet zijn. Een viertal organisaties heeft inmiddels aangekondigd samen naar de rechter te stappen om de wet aan te vechten.
„Het Eerste Amendement belooft dat we allemaal zelf mogen beslissen welke religieuze overtuigingen we willen aanhangen of praktiseren, zonder druk van de overheid. Politici hebben niets te maken met het opleggen van hun favoriete religieuze opvattingen aan leerlingen en gezinnen op openbare scholen”, stellen de groepen in een gezamenlijke verklaring.
Michael Helfand, hoogleraar religie en ethiek aan de rechtenfaculteit van Pepperdine University, zegt in The Washington Post dat het waar is dat de Founding Fathers zich op de Bijbel en de Tien Geboden hebben beroepen toen de Verenigde Staten van Amerika werd gesticht „maar ze stelden steeds dat mensen vrij konden kiezen om te aanbidden of niet. Het juridische debat kan zich nu verschuiven naar de kwestie van dwang. Wanneer wordt iemand gedwongen zich bezig te houden met een religie die hij niet omarmt? Zou dat ook zijn wanneer hij de Tien Geboden op de muur van een klaslokaal kan zien?”
Juridisch gevecht
Er zijn eerder juridische gevechten geweest over het tonen van de Tien Geboden in openbare gebouwen, waaronder gerechtsgebouwen, politiebureaus en scholen. In 1980 vernietigde het Amerikaanse hooggerechtshof een soortgelijke wet uit Kentucky, die eiste dat het document op basisscholen en middelbare scholen moest worden getoond. Naar deze uitspraak wordt nu verwezen door de groepen die nu de wet van Louisiana betwisten.
Daar staat tegenover dat het hooggerechtshof in 2005 een monument met de Tien Geboden handhaafde dat op het terrein van het Capitool van de staat Texas in Austin staat. De overweging was toen dat dit monument niet in, maar bij het Capitool staat en wordt vergezeld van een Amerikaanse vlag en een Davidster alsook van de zegel van de maatschappelijke groepering die het heeft geschonken. De rechtbank oordeelde dat het monument een seculier doel had en geen goedkeuring van religie door de overheid impliceerde.
Michael Bayham, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden van Texas, is opgetogen: „De Tien Geboden zijn onze fundamentele wet. Ons gevoel van goed en kwaad is daarop gebaseerd.”