Synode CGK wil rapport over toekomst kerkverband
Het moderamen van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gaat op korte termijn een commissie benoemen die „een gesprek ter synode moet voorbereiden over de fundamenten en de toekomst van het kerkverband”.
Dat is het belangrijkste resultaat van de eerste vergaderdag van de generale synode van de CGK, vorige week vrijdag in Rijnsburg. Het moderamen zal de commissie nog voor de zomervakantie bemensen en benoemen, zodat zij snel aan de slag kan. Het is niet de bedoeling dat de commissie zelf een visie op de toekomst van het kerkverband ontwikkelt, maar dat zij een vorm bedenkt waarin de synodeleden straks het beste het gesprek over de toekomst van het kerkverband kunnen gaan voeren.
Breedte
Het moderamen moet ervoor zorgen, zo spraken de afgevaardigden vrijdag af, dat de commissie „de breedte van de kerken vertegenwoordigt”. De commissie moet „bij voorkeur worden samengesteld uit leden van de synode”. Wel krijgt zij de vrijheid om in samenspraak met het moderamen gebruik te maken van „expertise van buitenaf”.
Het idee is dat de commissie ergens in oktober „een bezinnende dag”, zeg maar: een heisessie, organiseert over „hoe het gesprek ter synode” het beste gevoerd kan worden. Daarbij zal zij ook de vraag moeten betrekken hoe de synode om moet gaan met de inmiddels grote stapel rapporten en revisieverzoeken die verband houden met de vrouw in het ambt en met de eenheid in het kerkverband.
De conclusies van de bezinnende dag zullen in een rapport worden opgeschreven, dat door het moderamen „als eerste rapport in de eerste vergaderweek” geagendeerd wordt. De eerste vergaderweek start volgens de planning op 12 november.
Spanningen
Dat de synode vrijdag tot het instellen van een dergelijke commissie zou besluiten, lag al enigszins in de lijn der verwachting. De grote verdeeldheid in de CGK over onder meer vrouwen als ambtsdragers zetten het kerkverband in de achterliggende jaren sterk onder spanning. Twee jaar geleden vroeg de preses van de vorige generale synode, ds. J.G. Schenau, zich bij de sluiting van de synode al publiekelijk af of de CGK inmiddels geen „kerkverband in ontbinding” waren geworden. Sindsdien zijn de interne spanningen alleen maar gegroeid.
Op een in april gehouden convent spraken afgevaardigden van alle 181 cgk’s ook al over de toekomst van het kerkverband. Daarna stelden de organisatoren van het convent aan de synode voor om een commissie toekomst kerkverband te benoemen. Wat nu dus ook gaat gebeuren.