Kerk & religieSynode CGK 
Synode CGK kiest voor het eerst vijfde moderamenlid

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken koos vrijdag, voor het eerst in haar geschiedenis, een vijfde moderamenlid. Ds. W.J. van Gent (Alphen aan den Rijn) kreeg 29 van de 52 stemmen. De predikant is gekozen als tweede assessor.

Het moderamen van de generale synode van de CGK. V.l.n.r. ds. Fokkema, ds. Oosterbroek, ds. Buijs en ds. Van der Zwan. Ds. Van Gent is hier letterlijk en figuurlijk nog niet in beeld. Hij werd pas later op de dag gekozen. beeld Fred Libochant
Het moderamen van de generale synode van de CGK. V.l.n.r. ds. Fokkema, ds. Oosterbroek, ds. Buijs en ds. Van der Zwan. Ds. Van Gent is hier letterlijk en figuurlijk nog niet in beeld. Hij werd pas later op de dag gekozen. beeld Fred Libochant

Ds. Van Gent werd gekozen nadat de vergadering, bijeen in de Eben-Haëzerkerk in Rijnsburg, had ingestemd met een voorstel van deputaten vertegenwoordiging om het moderamen, in verband met de grote werklast, met één persoon uit te breiden. Ds. Van Gent verzette zich overigens in Rijnsburg tegen dat voorstel, maar kreeg geen meerderheid achter zich om in plaats van een extra moderamenlid een, zoals hij zei, „stevige notulist” aan te trekken. In een daarop volgende stemming koos de vergadering juist hem tot vijfde moderamenlid. Daarvoor was wel een derde stemmingsronde nodig, waarin ds. Van Gent 29 stemmen kreeg en ds. J.G. Schenau (Nunspeet-Ichthus) 23.

‘s Morgens kozen de afgevaardigden al de andere leden van het moderamen. Ds. P.D.J. Buijs (Nunspeet) werd in één stemronde (met 35 van de 52 stemmen) tot preses gekozen. Tot assessor koos de synode in drie stemrondes ds. A. van der Zwan (Dordrecht), eveneens in drie stemrondes ds. J. Oosterbroek (Dronten) tot scriba, en eveneens in drie stemrondes ds. A.D. Fokkema (Kerkwerve) tot tweede scriba. Zéker met de toevoeging van ds. Van Gent heeft het moderamen van generale synode van de CGK nu een onmiskenbaar behoudende signatuur.

„Verootmoediging is nodig. Want wij wéten niet wat wij doen moeten”, zei ds. Buijs, nadat hij gekozen was tot preses van de generale synode. Ds. Buijs sprak enkele woorden n.a.v.  2 Kronieken 20 , waar beschreven wordt hoe koning Josafat in grote problemen verkeert doordat omringende volken ten strijde trekken tegen Israël. Josafat verootmoedigt zich dan in gebed en zegt: „In ons is geen kracht tegen deze grote menigte, en wij weten niet wat wij doen zullen, maar onze ogen zijn op U.” Ds. Buijs: „Zo’n gebed past ook ons. Onze kerken staan onder spanning, zeg maar: hoogspanning. We verkeren in een crisissituatie. Maar laat onze ogen dan gericht zijn op de Heere, onze God.”

Synodeleden in overleg. beeld Fred Libochant

Livestream

De vergadering sprak ‘s middags ook over een voorstel van ds. J. Nutma (Drachten), die voorstelde synodevergaderingen niet meer, of alleen achteraf, via internet uit te zenden. Het live uitzenden van synodevergaderingen (ds. Nutma: „Dat doen we met een kerkenraadsvergadering toch ook niet?”) zou op sociale media veel reacties teweegbrengen en afgevaardigden in hun spreken en stemmen kunnen beïnvloeden, vreest hij, terwijl die afgevaardigden toch „een veilige setting nodig hebben”. Dit voorstel ging ds. Schenau te ver en te snel. Hij stelde voor de beslissing hierover nog wat uit te stellen, wat ook gebeurde.

Aan het begin van de vergaderdag sprak ds. L.A. den Butter namens de samenroepende kerk van Rijnsburg een openingswoord. De predikant mediteerde over  Openbaring 1 vers 17 . „Voordat u rapporten leest, voorstellen doet en besluiten neemt: val aan Zijn voeten!” hield hij de 52 afgevaardigden, aanwezig in de Eben-haëzer kerk in Rijnsburg, voor. „Anders wordt het niks. Alleen als Hij Zijn rechterhand op ons legt, komt het goed. Want Híj is goed”, zei de predikant. „Als Hij de sleutels heeft van de hel en van de dood, dan heeft Hij ook de sleutels om onze kerken uit de impasse te halen.”

Heilige roeping

Geroepen zijn om via de synode de kerk te dienen, is een heilige roeping, zei ds. Den Butter. „U zit hier niet als afgevaardigde van uw gemeente of als een bepaald deel van de kerk. Als we het nog zó zien, zijn we als afgevaardigde van geen nut. Als we met vooropgezette plannen hierheen zijn gekomen en het voornemen hebben om het zus of zo te gaan regelen, dan staan we nog veel te veel overeind op onze voeten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer