Utrechts konijn kan binnenkort bouwproject stilleggen
Een dijkverzwaring die wordt gedwarsboomd door de mogelijke aanwezigheid van een rugstreeppad; woningen waarvan de oplevering ernstige vertraging oploopt door vleermuizen. En binnenkort: bouwprojecten die komen stil te liggen door konijnen.
In de provincie Utrecht dreigt dat laatste vanaf 1 september te gaan gebeuren. Daar hebben de Gedeputeerde Staten bepaald dat bouwers uitgebreid onderzoek moeten gaan doen naar de aanwezigheid van het knaagdier. Worden er konijnen, hazen of kleine marterachtigen gesignaleerd, dan is voortaan een vergunning nodig. Woningbouwers zijn bang dat dat flinke vertragingen gaat opleveren.
Bouwend Nederland, met ruim 4800 aangesloten bedrijven verreweg de grootse werkgeversorganisatie in de bouw, reageert genuanceerd. Beleidsadviseur Martijn Verwoerd geeft aan dat hij op zichzelf begrip heeft voor de bescherming van diersoorten. „De konijnenpopulatie in Utrecht staat onder druk. De provincie heeft er daarom voor gekozen om konijnen extra te beschermen”.
Tegelijk heeft zijn organisatie vragen bij de maatregelen. „Het rapport dat de provincie hierover naar buiten bracht, geeft als belangrijkste oorzaken twee konijnenziektes en niet zozeer de achteruitgang of verkleining van de leefomgeving. Het is daarom nog onduidelijk of een extra onderzoeks- en vergunningsplicht gaat bijdragen aan een stabilisatie en groei van het aantal konijnen.”
Directeur Coen van Rooyen van brancheorganisatie WoningBouwersNL is kritischer. Volgens hem komen nieuwe maatregelen boven op ,heel wat bestaande problemen.” Zo loopt de verduurzaming van honderdduizenden woningen al achterstand op omdat er onderzoek moet worden gedaan naar vleermuizen.
Leefgebied
„Dit soort regelingen zorgt voor grote vertragingen”, stelt Van Rooyen. Net als Bouwend Nederland vraagt zijn organisatie zich af of de voorgenomen maatregelen wel echt nodig zijn. „In Utrecht is er voldoende leefgebied voor konijnen en die dieren kunnen overal opduiken.”
„Het is jammer dat de provincie niet met ons om de tafel is gegaan” - Coen van Rooyen, directeur WoningBouwersNL
Van Rooyen: „Onder meer door de vele onderzoeken die bouwbedrijven moeten uitvoeren, zit er gemiddeld tien jaar tussen de aankoop van de benodigde bouwgrond en het moment waarop een huis wordt opgeleverd. Dat kan nu nog langer worden, en dat is een slechte zaak. Het is jammer dat de provincie niet met ons om de tafel is gegaan om over dit onderwerp te praten.”
Konijnenburchten
Volgens de provincie Utrecht gaat het echter niet goed met de konijnenstand. Wie wil bouwen in een omgeving waar deze dieren voorkomen, moet eerst onderzoeken of ze er daadwerkelijk aanwezig zijn en welke invloed de werkzaamheden op ze kunnen hebben, stelt een woordvoerdster.
Zijn er negatieve effecten, dan moet er een omgevingsvergunning flora- en fauna aangevraagd worden. Ook moeten eventueel compenserende maatregelen worden genomen. Daarbij valt te denken aan het aanleggen van vervangende konijnenburchten, op plekken ver van een bouwproject.
Woningprijzen
De provincie Utrecht geeft toe dat er vertraging kan optreden bij de bouw. Er wordt volgens de woordvoerder echter naar gestreefd om die te voorkomen. „Goed om te weten is dat alle groene bureaus en adviseurs al in een vroeg stadium meegenomen zijn, zodat ze hier nu al rekening mee kunnen houden”. Volgens haar moet bij bouwwerk sowieso een ecologische scan worden uitgevoerd, dat is niet nieuw.
De woningbouw in de provincie staat al jaren onder druk. Terwijl er meer huizen nodig zijn, daalde de bouw ervan in 2023 met 700 woningen ten opzichte van 2022. In totaal werden er een kleine 6000 gebouwd. En dat terwijl de vraag naar huizen in Utrecht onverminderd groot is. Onder meer daardoor stegen de woningprijzen in de provincie in het eerste kwartaal van dit jaar harder dan waar ook in Nederland, met 5,7 procent ten opzicht van een jaar eerder.