Economie
Friesland wil sneller vergunning verlenen voor dakkapel

Met een versoepeling van de regels wil de provincie Friesland ervoor zorgen dat inwoners kunnen (ver)bouwen of isoleren terwijl de leefplek van dieren behouden blijft.

Jan Ybema
Een vergunning voor bijvoorbeeld een dakkapel kan behoorlijk vertraagd worden als je moet onderzoeken of er vogels onder het dak nestelen. beeld ANP, Sem van der Wal
Een vergunning voor bijvoorbeeld een dakkapel kan behoorlijk vertraagd worden als je moet onderzoeken of er vogels onder het dak nestelen. beeld ANP, Sem van der Wal

Die nieuwe werkwijze scheelt een hoop tijd en geld, stelt gedeputeerde Matthijs de Vries. In de nieuwe richtlijnen wordt er bij voorbaat van uitgegaan dat er bepaalde vogel- of andere diersoorten in of rond het huis wonen. Er kunnen dan direct maatregelen worden getroffen om hun leefplek te behouden of er eventueel elders in de buurt een te creëren.

Tot nu toe was voor het slopen, bouwen of renoveren van een schuurtje, dak of dakkapel in principe een uitgebreid en langdurig ecologisch onderzoek nodig. Dat kon wel meer dan een jaar duren en rond de 8000 euro kosten.

„We zien dat veel mensen zo’n onderzoek gewoon niet laten uitvoeren”, zegt De Vries. „Door de procedure sneller en goedkoper te maken, hopen we dat de drempel lager wordt om ook goed aan de dieren te denken.”

Er is straks namelijk alleen nog een snelle controle nodig, een zogeheten quickscan, door een ecologisch deskundige. Door op basis daarvan aan te nemen dat er bepaalde diersoorten rond een woning aanwezig zijn, kunnen de tijd en kosten van een grootschalig onderzoek worden uitgespaard. Alleen als niet uitgesloten kan worden dat er een kraamverblijfplaats van vleermuizen is, moet er een beperkt vervolgonderzoek worden gedaan.

Nestkasten

Onder meer huismussen, gierzwaluwen, spreeuwen en meerdere vleermuissoorten voelen zich thuis in daken of spouwmuren. Bij verbouwingen of het aanbrengen van isolatie kunnen de vaak tochtige ruimtes waar deze dieren bivakkeren verdwijnen. Dat kan worden ondervangen door tijdens de werkzaamheden nestkasten in te bouwen voor de betreffende dieren.

De nieuwe richtlijnen zijn een handreiking aan particulieren, bouwbedrijven, gemeenten en ecologisch adviesbureaus. De gedeputeerde verwacht dat bouwvergunningen straks sneller kunnen worden verleend. De aanvraag zou dan bekort kunnen worden tot „een paar weken of maanden”.

Onlangs kwamen er al nieuwe richtlijnen voor grootschaliger bouwprojecten. Met de handreiking voor kleine projecten loopt Friesland naar eigen zeggen voorop in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer