PolitiekPartijdag SGP
Stoffer in eerste partijrede: Beperken giftenaftrek „graat in onze keel”

SGP-voorman Chris Stoffer liet zich zaterdag in zijn eerste partijrede zowel positief als kritisch uit over de plannen van het nieuwe kabinet. De partij zal zich ook tegenover het kabinet-Schoof constructief-kritisch opstellen, maar de SGP is ook „waakzaam”, aldus Stoffer.

SGP-leider Chris Stoffer noemde tijdens zijn rede op de partijdag in Nieuwegein het beperken van de giftenaftrek ‘’een graat in onze keel’’. beeld Cees van der Wal
SGP-leider Chris Stoffer noemde tijdens zijn rede op de partijdag in Nieuwegein het beperken van de giftenaftrek ‘’een graat in onze keel’’. beeld Cees van der Wal

Stoffer ziet vergeleken met de laatste twee kabinetten-Rutte in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB „meer plussen dan minnen”, zei hij in Nieuwegein op de jaarlijkse partijdag. Als positieve punten noemde hij meer ruimte voor boeren en vissers, de intentie om migratie terug te dringen en de indruk dat de sympathie van de coalitiepartijen „duidelijk bij Israël ligt”.

Kritisch is de partij echter ook. „Gezinnen en eenverdieners worden in het akkoord niet genoemd. Wat gaat er gebeuren op medisch-ethisch gebied? En hoe zit het met de onderwijsplannen?” Stoffer zei dat het verwachtingen schept en hoopvol stemt dat voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins, die hij „mijn vriend” noemde, minister van Onderwijs wordt.

Het beperken van de giftenaftrek noemde hij „een graat in onze keel” en „een koude douche voor goedwillende Nederlanders”. „Hoe kóm je erop?” Stoffer hekelde ook de voorgenomen bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking.

Omhoog

De SGP-leider wees in zijn speech omhoog. „De Heere regeert”, zo begon hij. „Niet PVV-voorman Wilders, maar deze Heere doet Zijn zon opgaan over bozen en goeden, en regent over rechtvaardigen en onrechtvaardigen”, verwees hij naar Mattheüs 5, vermoedelijk met een uitspraak van Wilders in het achterhoofd. „De zon gaat weer schijnen in Nederland”, zei de PVV’er bij de presentatie van het hoofdlijnenakkoord.

Aan het einde van zijn rede wees Stoffer op het gevaar om na het „de Heere regeert” toch te eindigen met „wij regeren”. Het als God willen zijn zit „heel diep in eenieder van ons ingebakken”, stelde hij. Het is niet ónze verdienste, „maar die van Hém als we teruggeroepen worden”. De SGP-leider sloot af met „de waarschuwende en bemoedigende woorden” uit Maleachi 4:1-2: „Want ziet, die dag komt, brandende als een oven; dan zullen alle hoogmoedigen en al wie goddeloosheid doet, een stoppel zijn, en de toekomstige dag zal hen in vlam zetten, zegt de HEERE der heirscharen, Die hun noch wortel noch tak laten zal. U daarentegen, die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder Zijn vleugelen.”

Beginselen

Tijdens het congres werd gestemd over een motie van de plaatselijke kiesvereniging (pkv) Neerijnen. Die was „met een bezwaard hart” opgesteld, zei pkv-secretaris Corné van Steenis. „Wordt het program, waarop elke SGP’er aangesproken zou moeten worden, nog wel breed gedragen?” Het beginselprogramma dient een „levende werkelijkheid” te zijn in elk bestuur en in elke fractie, afdeling en kiesvereniging, aldus Van Steenis.

In de motie stond dat „velen” uit de SGP-achterban om principiële redenen niet op de SGP hebben gestemd en dat „een toenemend deel niet meer stemt, omdat het zich niet meer herkent in onze partij”. Het hoofdbestuur werd onder meer opgeroepen inhoudelijk duiding te geven aan het beginselprogramma en zorg te dragen voor „een zo eenduidig mogelijke communicatie binnen de partij op de (bezinning van) de staatkundig gereformeerde beginselen”.

Het SGP-bestuur ontraadde de motie. „Omdat er een paar punten zijn waar we niet achterstaan”, aldus voorzitter Dick van Meeuwen. De motie werd verworpen met 55 stemmen voor, 133 tegen en 4 onthoudingen.

„Wordt het beginselprogramma nog wel breed gedragen?” - Corné van Steenis, secretaris SGP Neerijnen

Contributie

Het partijcongres stemde in overgrote meerderheid in met een verhoging van de contributie. Het plan is om die in de komende jaren in vier stappen te verhogen met in totaal ruim 40 procent naar 38 euro per jaar. Aanleiding is een verlaging van de overheidssubsidie.

Ds. M. Klaassen nam zaterdag afscheid als hoofdbestuurslid. De predikant, die de PKN verruilde voor de HHK, meende zich vanwege zijn overstap niet herkiesbaar te moeten stellen, zei Van Meeuwen. Zodoende kon in zijn plaats weer een PKN-predikant worden gekozen. De twee voorgedragen kandidaten waren ds. B.L.P. Tramper en ds. A. Snoek. Ds. Tramper werd verkozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer