Geen fraaie berichten over Omtzigt en over SGP
Er komen geen fraaie berichten naar buiten over het optreden van NSC-voorman Pieter Omtzigt tijdens de formatiebesprekingen. En veel SGP’ers zullen de berichten over de komende contributieverhoging ook niet fraai vinden.
Formatie
Ondertussen zijn meer dan honderd dagen verstreken na de Tweede Kamerverkiezingen van november vorig jaar. En nog steeds vinden er geen inhoudelijke onderhandelingen plaats over de vorming van een nieuwe coalitie. Hoe komt dat?Telegraaf-journalist Wouter de Winther weet het wel. NSC-voorman Pieter Omtzigt vormt hét obstakel. In een podcast die afgelopen vrijdag online ging, vertelt hij over het „irrationele en emotionele gedrag” van de ex-CDA’er tijdens de eerste verkennende besprekingen onder leiding van informateur Ronald Plasterk.
Het beeld dat in de podcast van Omtzigt wordt geschetst, is niet al te fraai: „Zeer regelmatige huilbuien, stemverheffingen, weglopen. Wispelturigheid. Heel vaak de kamer verlaten. Dan moest Yeşilgöz er weer achteraan. Dan moest Plasterk er weer achteraan. Dan moest Eddy van Hijum er weer achteraan. Die dan moet een rood hoofd terugkwam omdat hij zich schaamde voor de krankzinnige situatie.”
Omtzigt was als CDA’er een uitstekend Kamerlid. Maar leidinggeven, keuzes maken en knopen doorhakken, daar is Omtzigt kennelijk niet voor in de wieg gelegd. De NSC-voorman wilde zelf niet reageren: „Ik doe niet mee aan spelletjes.”
SGP
Enkele decennia geleden waren SGP-partijtjes vooral toogdagen waar de leden luisterden naar meditaties en partijredes. Een van de dingen waarover wel discussies plaatsvonden waren contributieverhogingen. De staatkundig gereformeerden konden behoorlijk mopperen als de contributie met enkele guldens omhoog ging.
Maar wat het huidige hoofdbestuur nu voorstelt, is voor SGP-begrippen ongehoord. De contributie gaat in vier jaar tijd van 26.50 euro per jaar naar 38 euro per jaar. Dat is nodig omdat de landelijke overheid de subsidiekraan voor politieke partijen deels dichtdraait. Daarom moet de contributie in vier jaar tijd met bijna 50 procent omhoog.
Maar dan nog wordt het volledige tekort niet weggewerkt. In de periode 2025-2028 komt de partij bijna 5 ton tekort. De algemene reserves zijn voldoende om dat tekort te dekken, schrijft het hoofdbestuur in de vergaderstukken voor de partijdag op 22 juni aanstaande.
Je hoeft geen profeet te zijn om te kunnen voorspellen dat er na 2028 weer een forse verhoging nodig is.
Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder meer over het functioneren van de Wet open overheid. Het grootste deel van de woensdag is gereserveerd voor een debat over de beëindiging van de gaswinning in Groningen. Donderdag meldt de agenda discussies over ontheemden uit de Oekraïne, huisartsentarieven en medicijnentekorten.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.