Kerk & religieQuotes uit de kerk
Zou het ook met een kleiner huis kunnen, vraagt ds. P.J. de Raaf zich af

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk
beeld RD
beeld RD

„Hoeveel zouden we kunnen lenen? Er staan maar een paar huizen te koop en je moet er snel bij zijn! Met twee loonstroken ga je samen naar de hypotheekadviseur. En die gaat op zoek naar de maximale mogelijkheid. Gebaseerd op twee fulltime inkomens, dat wel. (…)

Natuurlijk is het niet verkeerd als mannen en vrouwen in goed overleg de taken van werk en opvoeding verdelen. Het is zelfs aan te bevelen dat vader een papadag heeft, wanneer moeder een dag aan het werk gaat, zodat de kinderen niet buitenshuis opgevangen hoeven te worden. Maar doe dat altijd met het gebed: Wat wilt U dat we doen zullen?

Ds. P.J. de Raaf: „Het is niet verkeerd als mannen en vrouwen in goed overleg de taken van werk en opvoeding verdelen.” beeld RD, Jos Ansink

Voor starters is het vrijwel onmogelijk geworden om een woning te kopen op één inkomen. Veel jonge stellen zullen daarom noodgedwongen een hypotheek moeten nemen die deels gebaseerd is op twee inkomens. Toch is het goed om een paar dingen in de gaten te houden. De keuzes die je maakt, hebben immers vaak gevolgen voor minimaal tien jaar.

Ik merk in het pastoraat hoe de combinatie van veel werken, zorg voor het gezin en anderen zijn wissel trekt. Gemeenteleden hebben het gevoel geleefd te worden en missen de rust om de Heere te zoeken. Echtparen die door de drukte langs elkaar heen beginnen te leven, met alle gevolgen van dien. Soms worden kinderen, in strijd met de doopbelofte, soms zelfs bij een zogenaamd neutrale kinderopvang of oppas gebracht.

Ik weet ook dat we in 2024 leven en dat het maatschappelijk leven anders is dan honderd jaar geleden. Wat zou er gebeuren met onze scholen en zorginstellingen als per direct alle moeders hun baan zouden opzeggen? (…) Maar houd toch rekening met de jawoorden die je in Gods huis gegeven hebt: bij je belijdenis, huwelijk en doop van de kinderen.

Daarom toch een aantal ongemakkelijke vragen. Zou het ook met minder kunnen? Een kleiner huis dan je aanvankelijk wenste? Niet in het dorp van voorkeur, maar in een plaats waar de woningen betaalbaarder zijn? Niet groter gaan wonen en zo een stuk rust zoeken voor je ziel, je huwelijk en gezin? Werken we beiden omdat het écht noodzakelijk is, of werken we voor extra vakanties, merkkleding en nieuwe verbouwingen?”

Ds. P.J. de Raaf schrijft in De Saambinder, weekblad van de Gereformeerde Gemeenten, over de vraag of man en vrouw beiden moeten werken om een huis te kunnen betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer