MuziekOrgelconcours
Michaël Verniers en David Strijbis winnen Amsterdamse Duyschot Orgelconcours

De derde editie van het Duyschot Orgelconcours in de Amsterdamse Westerkerk is woensdagavond gewonnen door Michaël Verniers en David Strijbis.

Redactie muziek
De winnaars van het derde Duyschot Concours in de Westerkerk, samen met de juryleden. Van links naar rechts: Arjen Leistra, David Strijbis, Michaël Verniers, Matteo Imbruno, Anton Pauw en Gert-Jan Mostert.
De winnaars van het derde Duyschot Concours in de Westerkerk, samen met de juryleden. Van links naar rechts: Arjen Leistra, David Strijbis, Michaël Verniers, Matteo Imbruno, Anton Pauw en Gert-Jan Mostert.

Het concours rond het Duyschotorgel wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met het Grachtenfestival. Het kent twee categorieën: junioren tot 21 jaar en conservatoriumstudenten.

De voorronde had zaterdag 8 juni plaats. Tijdens de finale namen vijf deelnemers het tegen elkaar op: twee junioren en drie conservatoriumstudenten. In de categorie junioren werd Michaël Verniers eerste met een uitvoering van Pneoo van Daan Manneke. Gerco Bor legde beslag op de tweede prijs. David Strijbis won in de conservatoriumcategorie met Max Regers Fantasie en fuga over B.A.C.H. Geurt van Lagen wist de tweede prijs te bemachtigen voor Albèrt Driessen, die de derde prijs won. De publieksprijs ging naar Albèrt Driessen voor zijn uitvoering van Healey Willans Passacaglia.

Het Duyschotorgel van de Westerkerk in Amsterdam. Beeld RD, Henk Visscher

De jury van het derde Duyschot Orgelconcours werd gevormd door Anton Pauw, stadsorganist van Haarlem, Arjen Leistra, stadsorganist van Schiedam en Matteo Imbruno, titulair organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Gert-Jan Mostert, voorzitter van Duyschot Stichting, fungeerde als juryvoorzitter.

Aan de voorronde deden vijf organisten mee in de categorie junioren en waren er acht deelnemers in de conservatoriumcategorie. Volgens Evan Bogerd, cantor-organist van de Westerkerk, was het niveau van het spel hoog en lagen de deelnemers dicht bij elkaar. Daarmee maakten de spelers het lastig voor de jury om respectievelijk finalisten en winnaars aan te wijzen, volgens Bogerd.

De winnaars van beide categorieën mogen tijdens het Grachtenfestival op 31 augustus samen een concert verzorgen in de Westerkerk. Naast dit concert ontvingen de winnaars ook geldprijzen, die beschikbaar gesteld werden door Stichting Vox Humana en De Orgelvriend. De tweede en derde prijswinnaars worden uitgenodigd voor een lunchpauzeconcert in de Westerkerk.

Meer informatie: duyschotstichting.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer