Kerk & religieJaarverslag
Zending GG haalde vorig jaar 40 procent meer geld op en zond vijf werkers uit

Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) haalde vorig jaar 6,4 miljoen euro op: 40 procent meer dan in 2022. Ook de uitgaven stegen, met meer dan 1 miljoen euro, vooral door uitzendingen van werkers naar Cambodja en Ecuador.

Zendingsdag van ZGG vorig jaar in Gorinchem. beeld Van der Wal fotografie, Michael Ivanov
Zendingsdag van ZGG vorig jaar in Gorinchem. beeld Van der Wal fotografie, Michael Ivanov

Dat blijkt uit het vrijdag verschenen jaarverslag over 2023 van de zendingsorganisatie.

De baten van ZGG in 2023 bevatten ook nalatenschappen van in totaal 1,2 miljoen euro. Inkomsten uit collecten, giften en acties stegen met 800.000 euro tot ruim 5 miljoen euro. Kringloopwinkels zorgden voor driekwart van deze stijging.

De lasten van ZGG namen ook toe, met 25 procent tot 5,2 miljoen euro. Met name de personeelskosten stegen: van 2 miljoen naar 2,6 miljoen euro. In 2023 vonden drie benoemingen en vijf uitzendingen van zendingswerkers plaats, waarvan twee naar Ecuador en twee naar Cambodja. Verder speelt inflatie de organisatie parten.

Wil de ZGG in de toekomst aan haar zorgplicht voor werkers kunnen voldoen, dan zullen de inkomsten moeten blijven stijgen, meldde het blad ”Paulus” van ZGG in maart.

Voor het zendingswerk in vier landen heeft ZGG momenteel 29 werkers in dienst. Daarnaast is bijna een vijfde van de ZGG-werkers actief in gesloten gebieden.

Uit het jaarverslag blijkt dat ZGG voor de zendingsvelden in Albanië, Ecuador en Guinee, waar het werk in de fase van kerkplanting is gekomen, een zendingspredikant zoekt.

In 2023 stelde ZGG een commissie in om zich te oriënteren op een nieuw zendingsveld, opnieuw onder onbereikten. Dit nieuwe werkveld wordt op de zendingsdag van 15 juni bekendgemaakt. Voor dit zendingsveld is alvast 1 miljoen euro –uit genoemde nalatenschappen– apart gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer