Zendingsdag ZGG: soms lijkt het zaad van het Woord verdwenen, maar het gaat in stilte verder
„Het is niet goed om je te richten op jezelf en de wereld te vergeten. Hoe zal het zaad in de akker geworpen worden zonder zaaiers?”, aldus directeur Paul Eikelboom van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) zaterdag op de jaarlijkse zendingsdag in Gorinchem.
Eikelboom vertelde over William Carey, een Engelse zendingspionier in India. Carey vroeg tijdens een predikantenvergadering in 1790 of het niet hun plicht was het Evangelie te verspreiden onder de onbereikte volken. Een oude dominee reageerde heftig: „Jongeman, ga zitten! Je bent een geestdrijver. Als het God behaagt de heidenen te bekeren, zal Hij dat doen zonder jouw of mijn hulp.” Dat was een „on-Bijbelse opvatting”, aldus Eikelboom. „God gebruikt mensen om mensen te bekeren.” Hij citeerde Carey’s bekende uitspraak ”Verwacht grote dingen van God, doe grote dingen voor God”.
In gesloten landen kan God tijdelijk andere middelen gebruiken, legde Eikelboom uit. „Toen Albanië onder dictator Hoxha hermetisch gesloten was, spoelden flessen met Bijbelteksten erin aan op de Albanese stranden. Deze waren door mensen vanaf het Griekse eiland Korfoe in zee geworpen. En tóch, er blijven uitleggers nodig, die zich voegen bij de lezers van het Woord”, aldus Eikelboom.
Een op de vijf zendingswerkers van ZGG werkt in een gesloten land, vertelde Eikelboom. „Dag in, dag uit zoeken ze naar gelegenheden om het goede zaad te strooien. Laten we bidden voor de onbekende zendingswerkers. Echt, dóe dat.”
Rotsgrond
Zo’n 3800 belangstellenden –veel gezinnen met kinderen– waren naar Gorinchem afgereisd om de 66e zendingsdag mee te maken. Vorig jaar waren er 3000 aanwezigen. Thema van de dag was ”Werp het zaad in de aarde”, naar aanleiding van Markus 4:26-29, over het zelfuitspruitende zaad.
Ds. G.W.S. Mulder (Ridderkerk), voorzitter van het zendingsdeputaatschap, sprak een openingswoord over ”Krachtig zaad”. „Ik hoor iemand vragen: Wat zal een enkel zaadje doen in deze grote wereld?”, zei ds. Mulder. „Het zaad ketst af op de rotsgrond. Zo is het met ons: hard van hart, het dringt niet door. Maar de Heere bemoedigt Zijn knechten dat ze niet moeten letten op de aardse afmetingen van hun werk, maar op de hemelse zegen daarover.”
Ds. Mulder schetste de kracht van het zaad vanuit de geschiedenis van het dochtertje van Jaïrus. „De Heere raakt aan, door Zijn Woord en Geest, en dan komt er léven.” De eerste vrucht van het zaad is verootmoediging, betoogde ds. Mulder. „Zó maakt Hij de touwen van liefde vast aan de ziel.” Het zaad is ook krachtig „als de getuigenis van Jezus Christus je ziel gaat bekoren”, aldus ds. Mulder. „Ziet u de Zaaier gaan? Hij gaat langs de velden. Hij zaait Zijn Woord, een krachtig Woord.”
Zendingswerker Teun Hakvoort uit Boké (Guinee) sprak over ”Verdwenen zaad”. Vaak is zaad verdwenen voor de ogen van de zendingswerker, maar wordt er „in alle stilte een vervolg aan gegeven”, aldus Hakvoort. „Als je weet dat de Heere het zaad doet ontkiemen, geeft dat vrijmoedigheid om te zaaien op plekken die je niet zou uitkiezen. Gods geduld is langer dan ons verblijf op het zendingsveld. Ex-moslims vertelden dat ze het Evangelie voor het eerst als kind hoorden in het huis van een zendeling. Daarom staat ons huis open voor kinderen uit de buurt. Trouwens, waar is deze vorm van zending eigenlijk níet mogelijk?”
Computertraining
Hakvoort vertelde het verhaal van Youssouf. Hij volgde een computertraining bij de zendingswerkers, waarbij in de tweede helft altijd de Bijbel opengaat. Het volgende seizoen kwam hij terug, „maar dan alleen voor het Bijbelse deel”. Zijn broer zette hem het huis uit, maar tegenover de gemeente beleed Youssouf volmondig dat hij bereid was om voor Christus te lijden. De gemeenteleden gingen vervolgens zingend om hem heen staan: „Wij zijn nu jouw broers en zussen, jouw familie”. „Wij zouden zeggen: Welkom in de strijd”, aldus Hakvoort.
Een jongeman vertelde na een avondmaalsbediening in Guinee aan Hakvoort dat het was geweest „alsof Jezus en Pilatus aan dezelfde tafel zaten. Pilatus had Jezus overgeleverd, maar nu werd hij door Jezus aan Zijn tafel genodigd, als vriend”. Hakvoort was verrast: „Zó had ik nog nooit iemand horen zeggen dat vijanden met God worden verzoend.”
Zendingswerker Truus Verweij toonde foto’s over haar werk onder vrouwen in Ecuador. Eén foto laat zien hoe Ecuadoriaanse vrouwen, „vaak met een moeilijk huwelijk en geldzorgen”, zich buigen over een Bijbelstudie over Eva. De Bijbel van een van de vrouwen is stukgelezen: de band valt uit elkaar en de tekst bevat talloze aantekeningen.
Vanzelf
Zendingsdeputaat ds. S. Maljaars (’s-Gravenpolder) sloot het ochtendgedeelte af. „Het krachtige zaad dat in de aarde wordt gestrooid, lijkt te verdwijnen. Maar de aarde brengt vanzelf vrucht voort, zegt de gelijkenis. Het Griekse woord ”automatos” –vanzelf– ziet op de verborgen kracht die de Heere in het zaad legt”, aldus ds. Maljaars. „De grote Zaaier zendt eens de sikkel in de oogst van de volkerenwereld. Dan zal Gods volk uit alle talen bijeengebracht zijn.”
’s Middags was er een keuzeprogramma met onder meer een zendingsverhaal, een voorlichting over Bijbelvertaalwerk door Peter en Ineke de Niet uit Guinee en een ”tienerchallenge” van Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten.