Het water komt; de camping moet ontruimen
Het water komt. Maar paniek is er niet op Camping Waalstrand bij het Gelderse Gendt. De campinggasten maken het zich gezellig in het gras bij een mobiele koffiebar. „Neem gerust nog een kopje koffie met wat lekkers”, spoort campingbaas Roger Cornelissen zijn gasten aan.
„We bestaan 60 jaar, daarom hebben we elke dinsdagochtend even een koffiemoment met onze gasten”, licht Cornelissen toe. Daarvan wordt gretig gebruikgemaakt. Terwijl er een bleek zonnetje schijnt, is het er een ontspannen, gezellige boel.
De campingbaas verwacht hoogwater in de Waal, maar gunt zich alle tijd voor een praatje aan de koffietafel. „We beginnen gewoon op tijd. Dan redden we het makkelijk. Eigenlijk is er niks aan de hand. Gemiddeld komt een overstroming van de camping in de zomerperiode eens in de drie tot vijf jaar voor.”
„Wij nemen met z’n allen het risico om hier te gaan kamperen, hè?” - Jos van der Knaap uit Zeist
Uit ervaring weet de campingbaas wat de waterstanden bij Lobith betekenen voor het overstromingsrisico van zijn camping. Het water stijgt nu met 3 centimeter per uur. Hij wijst naar het uiterste puntje van zijn terrein. „Daar loopt het vanavond onder water. Dat ontruimen we vanmiddag nog.”
Mohikanen
De meeste gasten zijn al vertrokken uit het laagste gebied. Als „laatste der Mohikanen” staat Jos van der Knaap uit Zeist er nog met haar caravan. „Toen ik vrijdag aankwam, wist ik al dat ik hier geen twee weken zou kunnen staan.” Laconiek: „Wij nemen met z’n allen ook het risico om hier te gaan kamperen, hè?”
Inpakken
Een ouder stel is de caravan al aan het inpakken. „We hoeven nog niet weg hoor, maar we gaan wel vast. Ja, het is jammer dat we niet kunnen blijven. Maar als je dit vergelijkt met de situatie in Duitsland, dan hebben wij een luxeprobleem.”
„Als je dit vergelijkt met de situatie in Duitsland, dan hebben wij een luxeprobleem” - Ouder echtpaar, camping Waalstrand
Zeventigplussers Bram uit Valkenswaard en zijn partner Annie uit Waalre maken hun camper klaar voor vertrek. „Wij komen hier al vijftig jaar.” Bram laat de motor van zijn Fiat Ducato alvast warmdraaien. Ook zij zouden nog best een dag kunnen blijven.
Cornelissen beaamt dat de meeste gasten nu nog niet weg hoeven. „Het ligt hier een meter hoger, dus die mensen zouden morgen pas moeten vertrekken.”
Strop
Zijn partner Anciëlla Tap geeft toe dat de ontruiming een financiële strop betekent. „We hebben hier 76 staplaatsen. We moeten de campinggasten compenseren voor de dagen die ze mislopen. Sommigen staan hier enkele dagen, terwijl ze vier weken hebben geboekt.”
Vrijdag zou de waterstand in de Waal een piek bereiken. Dan duurt het nog een week voordat het weer is gezakt. „We kunnen twee weken lang geen gasten ontvangen.” Tap loopt weg om even een paar mannen te charteren om een bankje weg te halen van de waterkant. Dat mag straks niet wegspoelen.
Cornelissen noemt de situatie uitzonderlijk. Twee weken geleden moest hij de camping ook al ontruimen vanwege hoogwater. „Met de vele regen in de Ardennen en de Duitse Eiffel tijdens het Pinksterweekend stond het water hier 12,13 meter boven NAP; nu, met die aanhoudende regen in het Zwarte Woudgebied, verwachten we 12,30 meter.”
Eja en Kees Koelewijn uit Zwolle vertrekken dinsdag al. „We komen hier al dertien jaar. Dit is de eerste keer dat we weg moeten. We gaan lekker naar huis. En de komende zomer naar Italië.”
Record
Ronald de Jong uit Zeist, rode pet op en grijze baard, knoopt een praatje aan met de campingbaas. „Zou dit nou komen door de klimaatverandering?” wil hij weten. „Er sneuvelen toch geregeld records?”
Cornelissen vraagt zich dat sterk af. „Ze vinden altijd wel een record. Maar het moet wel gezegd: Nu het warmer wordt, krijgen we ook zwaardere buien. Net als in de tropen.”
De Jong vindt dat Cornelissen zijn camping daarop maar moet inrichten. Een dijk eromheen? Een damwand? De campingbaas schudt zijn hoofd. „Dan komt er straks geen hond meer. Iedereen komt hier voor het vrije uitzicht op de Waal.” De Jong geeft het niet zomaar op: „Een drijvende camping dan? Ik denk dat ik een boot ga aanschaffen.”
„Iedereen komt hier voor het vrije uitzicht op de Waal” - Roger Cornelissen, eigenaar camping Waalstrand bij Gendt