PolitiekParlementvaria
Ambtenarij aan de macht en SGP trekt alles uit de kast voor Ruissen

Betekent de voordracht van topambtenaar Dick Schoof als premier dat de ambtenarij de macht in ons land overneemt? De SGP trekt alles uit de kast om Bert-Jan Ruissen in het Europees Parlement te houden.

beeld RD
beeld RD

Dwaalspoor

NSC-voorman Pieter Omtzigt bestreed de afgelopen jaren de uitwassen van de ambtenarij. Tijdens het toeslagenschandaal ervaarde hij hoe de uitvoerende macht de Tweede Kamer geregeld op een dwaalspoor zette.

Hoe kan Omtzigt dan akkoord gaan met de voordracht van topambtenaar Dick Schoof als premier? Is de machtsovername door de ambtenarij nu compleet?

Veel rechtse critici vrezen van wel. Ze wijzen er onder meer op dat in de tijd dat Schoof de scepter zwaaide bij de geheime diensten, mensen zonder toestemming zijn afgeluisterd. Maar andere commentatoren geven Schoof het voordeel van de twijfel.

Hoe kijkt Schoof zelf naar zo’n machtsovername door de vierde macht? Hij maakte daar een grapje over toen formateur Van Zwol –ook een (voormalig) topambtenaar– Schoof en de vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB voor het eerst ontving. „Wij zitten een beetje aan het hoofd van de tafel, dat is geen toeval”, zei Schoof met een brede grijns. Een oud-voorlichter van de ChristenUnie concludeerde: „De vierde macht lacht zich een kriek.”

Ruissen

Wie de laatste uitgave van het SGP-partijblad De Banier ter hand neemt, kan er niet omheen. De partij trekt alles uit de kast om haar kandidaat voor de komende Europese verkiezingen, Bert-Jan Ruissen, naar voren te schuiven. Hij staat minimaal 25 keer op een foto en veel artikelen zijn aan de verkiezingen gewijd.

De directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, Jan Schippers, doet ook een duit in het zakje. Als iedereen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van november op de partij stemde, dat nu weer doet, ligt een zetel binnen handbereik. Hij wijst mogelijke niet-stemmers erop dat de SGP’er Belder in 2004 nipt werd gekozen omdat de CU-SGP-combinatie toen de laatste restzetel kreeg. Schippers heeft daarom niets met de oproep om niet te gaan stemmen. „Als in juni 2004 iets meer SGP’ers aan die ‘onstichtelijke’ oproep gehoor hadden gegeven en thuis waren gebleven, was het bizarre gevolg ervan dat in plaats van een SGP’er mevrouw Jacobs, de achtste kandidaat op de PvdA-lijst (!), zou zijn verkozen.”

In een PS’je richt Schippers zich met een knipoog tot kiezers van de ChristenUnie: „Uiteraard nodigen we kiezers van andere partijen met minder gunstige vooruitzichten op een EP-zetel van harte uit om dit keer strategisch op de SGP te stemmen.”

Agenda

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de voorjaarsnota. Woensdag staan onder meer debatten aangekondigd over leefstijl, dakloosheid en luchtvaart. In verband met de Europese verkiezingen vergadert de Tweede Kamer donderdag niet.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer