BinnenlandSteunbetuiging Israël
Pro-Palestijnse relschopper bij pro-Israëlactie SGP voor de rechter

De pro-Palestijnse relschopper Ozan T. (40), die tijdens een pro-Israëlactie van de SGP op de Dam meerdere keren een ME’er aanviel, stond dinsdagmiddag voor de politierechter.

De pro-Palestijnse activist Ozan T. valt een ME’er aan tijdens de pro-Israëlactie van de SGP op de Dam. beeld RD 
De pro-Palestijnse activist Ozan T. valt een ME’er aan tijdens de pro-Israëlactie van de SGP op de Dam. beeld RD 

De sfeer was grimmig vorige week maandag rond de SGP-manifestatie in hartje Amsterdam. Twee groepen van tientallen pro-Palestijnse demonstranten probeerden de vreedzame steunbetuiging aan Israël te verstoren. De ME moest rake klappen uitdelen om de agressieve activisten op afstand te houden. De politie verrichtte bijna 75 arrestaties.

De agressie van de pro-Palestijnse Ozan T. is vastgelegd op videobeelden van een verslaggever van het Reformatorisch Dagblad  die wereldwijd meer dan 2 miljoen keer zijn bekeken. Op de video is te zien dat de verdachte drie keer een aanval doet op ME’er Mark (31), die later zijn verhaal deed in het Reformatorisch Dagblad . Andere demonstranten proberen Ozan T. in het gareel te houden.

„Ongekende successen verzetshelden in Gaza; Israëlische militairen ontvoerd en gedood” - Ozan T., opgepakte pro-Palestijnse activist op X

De politie pakte Ozan T. donderdagmiddag op tijdens een lawaaiprotest tegen burgemeester Femke Halsema voor het stadhuis in Amsterdam, nadat de activist werd herkend van eerdere pro-Palestijnse rellen in de hoofdstad. Ozan T. eist regelmatig het aftreden van Halsema. De verdachte is gearresteerd, verhoord en heengezonden, meldt een woordvoerder van de politie Amsterdam desgevraagd.

Identificatie

Dinsdagmiddag moet hij zich om 14.45 uur voor de politierechter van de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor openlijke geweldpleging, door een ME’er aan te vallen. De verdachte is 40 jaar oud, zo blijkt uit de tenlastelegging van het OM.

Ozan T. is een vast gezicht tijdens pro-Palestijnse demonstraties. Bij ongeregeldheden in Amsterdam klimt T. regelmatig op politiebusjes en ME-busjes en plaatst daar trots foto’s van op X.

De politie is nog bezig een andere pro-Palestijnse activist uit de RD-video te identificeren. Deze man –baard, zwart-wit geblokte Palestijnse sjaal– maakte zich ook schuldig aan geweldpleging tegen ME’er Mark en klom eveneens op een politiebusje op het Rokin. Eerder bedreigde hij omstanders met een lange stok bij pro-Palestijnse rellen in Amsterdam.

Politicoloog

De opgepakte Ozan T. is een 40-jarige politicoloog met een Turks-Koerdische achtergrond. Onder de naam ”Ozzy Dogan” is de verdachte actief op X. De politie was tijdens de pro-Israëldemonstratie van maandag 28 mei –volgens Ozan T.– „weer gewelddadig”. De relschopper hekelt het feit dat de SGP’ers „het lef” hadden hun actie te houden na een nacht waarin mensen levend verbrand werden in Rafah, doelend op een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Gaza, waar naar verluidt tientallen doden vielen.

Een agressieve pro-Palestijnse demonstrant belaagt een ME’er tijdens een SGP-actie in solidariteit met Israël en de Joodse gemeenschap. beeld RD

De Turks-Koerdische revolutionair zet veel anti-Israëlische en pro-Palestijnse berichten op X. Op 26 mei plaatst hij schokkende beelden van een Israëlische militair die kennelijk door een terreurtunnel in Gaza wordt gesleept. Ozan T. meldt daarbij „ongekende successen” van „Palestijnse verzetshelden” in Gaza. „Israëlische militairen zijn ontvoerd en gedood. Vandaag is Tel Aviv geraakt voor het eerst sinds maanden.” Bij de tweet plaatst hij icoontjes met confetti en een bos bloemen.

Over de bezetting van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam schrijft hij: „We hebben 2 undercover zionisten gedetecteerd en ze de keuze gegeven ofwel zelf weggaan of weggetrapt worden.” Bij beelden van een jongen die bewusteloos lijkt te zijn geslagen, zegt hij: „De undercover zionist was letterlijk bijna dood.”

Ozan T. is ook actief voor Joop, de opiniesite van BNNVARA. De omroep omschrijft Ozan T. als „politicoloog en gespecialiseerd in internationale betrekkingen”, en tevens als „opgeleid journalist met bijzondere interesse in machtsmisbruik”.

Blik op de vreedzame SGP-actie in solidariteit met de Joodse gemeenschap van vorige week maandag op de Dam. beeld RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer