BinnenlandSolidariteitsbijeenkomst Israël
Afschuw in politiek over pro-Palestijns geweld bij solidariteitsactie voor Israël

Agressief pro-Palestijns optreden tegen een vreedzame solidariteitsactie voor Israël op de Dam leidt tot afkeurende politieke reacties. Minister Dilan Yelsigöz spreekt haar afschuw uit. „Bah.”

Pro-Palestijnse groepen betogen met geweld tegen een vreedzame pro-Israëlactie op de Dam in Amsterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen
Pro-Palestijnse groepen betogen met geweld tegen een vreedzame pro-Israëlactie op de Dam in Amsterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen

De mobiele eenheid deelt maandag na verschillende waarschuwingen rake klappen uit tegen gewelddadige pro-Palestijnse activisten in hartje Amsterdam. De groep probeert op de Dam een pro-Israëlactie, georganiseerd door de SGP, te verstoren. De politie pakt 73 demonstranten op voor aantasting van de openbare orde.

Op een video van een RD-verslaggever op X  is te zien hoe pro-Palestijnse activisten ME’ers tergen en provoceren. Verschillende demonstranten gebruiken daarbij geweld. Een ME’er moet zijn schild en wapenstok gebruiken om zich demonstranten van het lijf te houden. Een activist is eerder opgedoken. De RD-beelden zijn 1,5 miljoen keer bekeken en 1800 keer geliket.

Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid retweet de video. „Zoveel respect voor onze politiemensen die professioneel blijven terwijl ze getergd en belaagd worden”, reageert de demissionair bewindsvrouw. „Het verschil tussen een vreedzame demonstratie en gewoonweg rellen kan niet nog duidelijker zijn. Bah.”

Ook PVV-leider Geert Wilders retweet de videobeelden. „Ik heb er zo genoeg van”, schrijft hij op X. „Het antisemitische tuig dat agenten aanvalt en onze straten onveilig maakt. Dit is Nederland. Óns land!”

Strafbaar

De gemoederen lopen maandagmiddag hoog op in Amsterdam, nadat pro-Palestijnse demonstranten vanaf het Museumplein richting de Dam lopen. Onderweg plegen ze strafbare feiten, aldus de politie. Op de Dam proberen activisten de pro-Israëlmanifestatie te verstoren.

Een grote politiemacht sluit verschillende toegangswegen naar de Dam af. Een arrestatieteam sluit tientallen  pro-Palestijnse demonstranten op de Kalverstraat in. Een arrestatieteam pakt hen een voor een op. De gewaarschuwde, tegenstribbelende activisten belanden hardhandig in een gereedstaande stadsbus. De ME grendelt de bus af.

Pro-Palestijnse demonstranten proberen vervolgens op gewelddadige wijze te voorkomen dat de bus wegrijdt. Activisten gooien fietsen en stoelen op de weg en gebruiken opnieuw geweld tegen agenten. De ME treedt daarop beheerst, maar met geweld op.

Respect

In de bus plegen de aangehouden demonstranten opnieuw strafbare feiten. Activisten schoppen, krabben en beledigen agenten, meldt een politiewoordvoerster. „Van deze strafbare feiten is afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.” Ook de gearresteerde mensen die al naar huis zijn gestuurd, hebben een proces-verbaal gekregen.

De politie slaagt erin de vreedzame pro-Israëlactie ongestoord te laten verlopen. SGP-leider Chris Stoffer spreekt na afloop van de solidariteitsbijeenkomst desgevraagd zijn respect en waardering uit over het politieoptreden. „Het is hun werk, maar ze doen het dan toch maar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer