EconomieSpanningen werkvloer

Als Ali zijn collega Jozef begint uit te schelden

Steeds vaker ontstaan er spanningen op de werkvloer door de huidige conflicten in onder meer het Midden-Oosten. Werkgevers gaan daar verschillend mee om: soms wijs, soms gooien ze olie op het vuur.

3 June 2024 15:26
Ook in de bouw gaan medewerkers regelmatig met elkaar in discussie. beeld iStock
Ook in de bouw gaan medewerkers regelmatig met elkaar in discussie. beeld iStock

Een man draagt een kettinkje met de tekst ”bring them home” en wordt daarop aangesproken door een collega die moslim is. Volgens hem is er sprake van een politiek statement. De werkgever verbiedt vervolgens het dragen van een dergelijk sieraad.

Het is een van de voorbeelden die Nathan Bouscher van het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, noemt. ,Wij krijgen op het moment veel klachten binnen.”

Regelmatig worden Joodse werknemers van bedrijven en overheidsinstellingen vervelend behandeld. Soms zelfs vanwege activiteiten die niets met hun werk te maken hebben.

Zo plaatste iemand  informatie over de situatie in Gaza op zijn Facebookpagina. Bouscher: „Daarbij ging het om feiten, waarop hij opinies baseerde. Hij schreef absoluut geen dingen die niet door de beugel konden.”

Non-actief

Toch kreeg de betrokkene er problemen door. „Een collega begon de man zwart te maken bij zijn leidinggevenden. De medewerker werd ervan beschuldigd de „de genocide te steunen”. Het gevolg: zijn organisatie besloot hem op non-actief te zetten.”

Een ander schrijnend voorbeeld is dat van een vrouw wier dochter in het Israëlische leger zit. Bouscher: „Pro-Palestijnse activisten kwamen daarachter en begonnen haar lastig te vallen. Niet alleen via digitale kanalen; op een bepaald moment kwamen ze haar op haar werkplek opzoeken. Te gek voor woorden.”

Generaties

Spanningen op de werkvloer hebben niet altijd met politiek te maken. In de afgelopen week publiceerde uitzendorganisatie Randstad de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat er een aantal belangrijke redenen voor zijn. Zo neemt de polarisatie ook toe door generatieverschillen en tegenstellingen als het gaat om normen en waarden.

De uitzendorganisatie onderscheidt een aantal generaties op de werkvloer. „We kijken naar het decennium waarin mensen geboren zijn. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen kijk op werk, privé en maatschappij”, legt gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad uit.

Andere cultuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongere werknemers  het lastig vinden onderdeel te worden van een team. Ook is tussen jongere en oudere medewerkers vaak onvoldoende begrip.

Daarnaast zijn er de verschillen in achtergrond. Van Mourik: „Mensen uit de ene cultuur vinden het vaak lastig iemand uit een andere cultuur te begrijpen.” Dat leidt volgens de wetenschapper tot verminderd onderling vertrouwen. Iets dat de prestaties binnen teams en het werkplezier van mensen sterk negatief beïnvloedt.

De gedragswetenschapper vindt daarom dat werkgevers in actie moeten komen om verschillen tussen werknemers te overbruggen. „Denk daarbij aan een open  bedrijfscultuur en transparante communicatie. Daar is niet alleen een bedrijf bij gebaat, maar uiteindelijk ook de maatschappij.”

„Wij krijgen op het moment veel klachten binnen” - Nathan Bouscher van het CIDI

Daan Noordeloos, expert op het gebied van organisatieveranderingen, ziet eveneens een taak voor werkgevers, maar vindt de houding van leidinggevenden en HR-medewerkers eveneens belangrijk. „Die moeten ervoor zorgen dat mensen niet op basis van hun mening buitenspel worden gezet. Werknemers hebben een aantal psychologische basisbehoeften. Zo willen ze bij de groep horen. En als ze het gevoel hebben op grond van hun mening te worden uitgesloten, raken ze gefrustreerd.”

Noordeloos vindt het naïef om te verbieden over een onderwerp als het conflict in het Midden-Oosten te spreken. „Daarmee is het natuurlijk niet weg.” Hij vindt het daarom verstandiger om ruimte te geven aan het uiten van gevoelens door er constructief over in gesprek te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer