Kerk & religieEO-Jongerendag
”Goed nieuws” op 48e EO-Jongerendag: „Uiteindelijk komt het goed”

„De wereld is gebroken en misschien jouw hart ook wel, maar vandaag wil ik je vertellen: er is goed nieuws” Zo begon zaterdag de 48e EO-Jongerendag in Ahoy Rotterdam.

Presentator Joram Kaat op de EO-Jongerendag 2024. Jongeren schijnen met het lampje van hun mobiel als antwoord op  zijn vragen: „Wie voelt zich weleens eenzaam?” beeld Set Vexy
Presentator Joram Kaat op de EO-Jongerendag 2024. Jongeren schijnen met het lampje van hun mobiel als antwoord op  zijn vragen: „Wie voelt zich weleens eenzaam?” beeld Set Vexy

De woorden zijn van artiest Amy Maria, die het dagthema ”Goed nieuws” uit de doeken doet. Even na 14.00 uur komt ze in een wit pak het podium op marcheren, nadat zojuist duidelijk werd waarom dat goede nieuws nodig is. Een introfilm toonde beelden van de oorlogen in Oekraïne en Gaza, de ”Nederland gaat op slot”-uitspraak van premier Rutte en cijfers van depressie onder jongeren.

„Er is een Hoop en Zijn Naam is Jezus. Er is goed nieuws om door te geven. Het is aan jou om het aan te nemen”, gaat Amy Maria verder. Vrouwen in blauwe en groene BEAM-truien dansen en draaien om haar heen. De zaal host mee.

Presentator Joram Kaat (30) opent de dag. „Dertig procent van ons heeft emotionele problemen”, stelt hij vast. Hij checkt het meteen bij de 15.000 aanwezige jongeren. „Wie voelt zich weleens eenzaam?” Overal schijnen jongeren, als antwoord, met de lamp van hun mobieltje.

Dan wordt het even bijna helemaal stil. Kaat gaat voor in gebed.

„God is er, Hij houdt van mij en uiteindelijk komt het goed” - Jurjen van Houwelingen, kunstenaar en spreker

Met een blindenstok komt de volgende spreker het podium oplopen: Jurjen van Houwelingen (41). Eind 2017 kreeg hij een hersentumor, die hem in coma bracht. „De tumor is verwijderd, maar toen ik bijkwam, wist ik niets meer.”

En hij was blind geworden. „Ik vroeg aan de arts: Wanneer ga ik weer zien? Ze keek op en zei koeltjes: Daar zou ik maar niet op rekenen.” Die boodschap dreef hem tot zelfmoordplannen.

Van Houwelingen, die nu een gezichtsveld van 5 graden heeft, ontdekte echter „met vallen en opstaan” drie dingen: „God is er, God houdt van mij en uiteindelijk komt het goed.”

De Worshipband van BEAM, de jongerenorganisatie van de EO, neemt Van Houwelingen over. Lichten flitsen door de zaal. „Heel Uw wezen is doordrenkt met goedheid ongekend. U bent door en door goed. U bent in en in liefde.”

Mes

„Wil je je bekeren tot de islam?” vroegen moslimterroristen van Boko Haram aan Manga. De Nigeriaan doet zijn verhaal op het podium, vertaald door een medewerker van Open Doors. Voor die organisatie wordt na Manga’s verhaal gecollecteerd, via een QR-code.

De terroristen waren Manga’s dorp binnengedrongen en zetten hem het mes op de keel. „Ze vroegen voor de laatste keer: „Wil je je bekeren tot de islam?” „Nee, God verhoede het”, zei ik. Langzaam voelde ik het mes door mijn nek snijden.”

Hoewel de dokters Manga hadden opgegeven, haalde hij het toch. „God heeft interesse in mijn leven. Als je Hem uit mijn leven haalt, ben ik niets.”

Kaat neemt de presentatie weer over. „Jezus zet onze wereld op z’n kop”, zegt hij, terwijl hij ter illustratie in een groot wiel staat en 360 graden rond rolt. „Wij denken: ik moet populair zijn. Jezus zegt: Jij bent genoeg voor Mij, Ik hoef die likes van jou niet te zien.”

„Verbazingwekkende genade redde mijn ellendige ziel” - Aodhán King, zanger

Genade

„Wat is het goede nieuws?” vraagt Kaat aan zijn collega Wilke Stuij (28). Drie Bijbelteksten leest ze voor; elke tekst wordt uitgebeeld. Twee jongens laten zien wat het betekent om je vijand de andere wang toe te keren (Lukas 6:29). Jelte, zijn mond vol water, laat zich door Gerben met een wrap op beide wangen slaan. De act verwijst naar een populaire challenge op TikTok.

De Australische zanger Aodhán King (31) –petje achterstevoren, zwarte trui, lichte spijkerbroek– sluit het middagprogramma af. Hij presenteert een nieuw nummer, dat elementen bevat van het klassieke lied ”Amazing Grace”. „Verbazingwekkende genade redde mijn ellendige ziel. Heel erg bedankt, Jezus.”

’s Avonds treden diverse andere popartiesten op, onder wie de Amerikaanse christelijke rapper Lecrae. Ook wordt de NBV21-Jongerenbijbel gepresenteerd, die deze dag uitkomt. Twintig auteurs, onder wie Tabitha van Krimpen en Hetty Lalleman, voorzagen de Jongerenbijbel van toelichtingen en themaroutes door de Bijbel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer