Kerk & religie
EO-Jongerendag: Een dag rond pioniers die een stap moeten zetten

„Lopen over het water behoorde niet tot de mogelijkheden van Petrus, maar hij zette wel een stap. Dat kun jij ook doen. Als je dat doet, is het big. BIG: Begin In Geloof.”

EO-Jongerendag werd zaterdag gehouden in Ahoy Rotterdam. beeld ANP Eva Plevier
EO-Jongerendag werd zaterdag gehouden in Ahoy Rotterdam. beeld ANP Eva Plevier

Shelton Telesford spreekt op de EO-Jongerendag over Mattheüs 14. De Almeerse voorganger zit deze zaterdagmiddag in een kleine boot die op het podium in de grote zaal van Ahoy is geplaatst. Witte rook met blauw licht erover verbeeldt het golvende water.

Telesford roept de 15.000 jongeren in het Rotterdamse evenementencentrum op een kleine stap te zetten. Dat deden mensen in het verleden ook. Hij noemt als voorbeeld de milieuactiviste Gretha Thunberg en de gekleurde activiste Rosa Parks die in de bus niet opstond voor een blanke. „Ik geloof dat jij ook verandering kunt maken: op school, in je kerk, in je gezin.” De zaal juicht instemmend. „Ook al lijkt het dat niemand je volgt, geloof dat je het kunt.” Zachte muziek begeleidt Sheltons oproep om Jezus te volgen. „Jezus greep de hand van Petrus toen hij begon te zinken. Dat betekent dat Jezus dichtbij stond. Jezus staat dichtbij en steekt zijn hand uit”, zegt de voorganger, zittend op zijn knieën.

De EO-Jongerendag is dan al even op dreef. Presentator Joram Kaat praat de onderdelen van het programma aan elkaar. Hij noemt de dag „een feest. Een feest waar we vieren dat God van ons houdt. Dat het geloof awesome (geweldig - red.) is. Misschien heb je op school of bij het sporten weleens het idee: ben ik de enige die in God gelooft? Kijk dan nu om je heen. Het antwoord is: nee. We zijn met 15.000. Ik hoop dat je iets van God mag zien, ervaren.”

”Pioniers” is het thema van de EO-Jongerendag. Jezus was de grootste pionier, zegt Kaat even later. De jongeren reageren enthousiast. In een video spreken artiesten aan het begin van het programma een gebed uit: „Maak van ons pioniers: Amen.” Gejuich en applaus.

De BEAM Worship Band zet in. Lampen flitsen en draaien. De muziek knalt uit de boxen. De trilling van de muziek is voelbaar. De gezongen teksten gaan over het Lam, het lege graf. „Want mijn Jezus leeft. … Voor eeuwig amen!”

Zingende zussen

De zingende zussen Daisy en Jane vertellen hoe zij in de coranatijd op straat zijn gaan zingen „om het Evangelie te verkondigen.” „Het mooiste is als mensen hun leven aan Jezus geven.” Die uitspraak kan het publiek waarderen.

De rapper Typhoon wordt geïntroduceerd, vanavond zal hij zingen. Hij had niet gedacht nog eens op de EO-Jongerendag te zullen optreden. Hij vertelt over donkere tijden in zijn leven. En dat hij op een berg in Zwitserland uiteindelijk de noodkreet ”God, SOS” schreef. God hielp hem uit zijn depressie, zegt de zanger.

Een halfuur glijden de golven muziek van de Ierse band ”We are Messengers” langs de hoge tribunes, ondersteund door rook en lichteffecten. „We get the power of God”, schreeuwt de hoofdzanger de zaal opzwepend toe.

Presentator Kaat roept de jongeren op zich in te zetten voor afvalinzameling in Oeganda. „Van het gerecycelde materiaal kunnen weer huizen worden gebouwd.” Via een QR-code op het scherm kan geld worden overgemaakt voor het project van de hulpverleningsorganisatie Tearfund.

Hersenen

De bekende hoogleraar neuropsycholoog Erik Scherder heeft een bak met hersenen van een overleden persoon meegenomen om te laten zien hoe wonderlijk die in elkaar zitten. „Iedereen heeft een pioniersbrein”, stelt hij, wijzend op de „witte stof” in hersenen. „Die witte stof is nog volop in de groei bij deze jongeren”, vertelt hij tegen de zaal. Hij roept op twee keer per dag zeker twintig minuten rust te nemen, dat stimuleert de hersenen om tot nieuwe ideeën te komen.

Joshua vertelt trots hoe hij deelnam aan de verboden klimaatprotesten op de A12 bij Den Haag. Hij is „blij” dit gedaan te hebben. Een groepje supporters is het met hem eens.

De rappers Jay-Way en de Amerikaan Steven Malcolm nemen het podium over. Springend.

Na de pauze zet Typhoon de zaal in beweging. „Op het moment dat ik tot me laat doordringen dat Jezus niet tussen voorbeeldige mensen maar tussen misdadigers aan het kruis hing, haak ik dáárop aan. Jezus was onorthodox, een rebel”, vertelde hij eerder. Daarom kwam hij naar Rotterdam. Hij vertelt over een droom waarin Jezus hem de weg wees.

Andere artiesten volgen. Het zijn „grote” namen uit de christelijke popcultuur, stellen de organisatoren. Het is rond 21 uur als Ahoy weer leegstroomt. Sommigen bussen hebben nog een paar uur voor de boeg. Morgen is het zondag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer