Koninklijk HuisKoninklijk Huis
Koninklijk nieuws: de koning bezoekt 100-jarige, prins George wil piloot worden en prinses Leonor ontvangt onderscheiding
Het Noorse hof deelde vrijdag nieuwe officiële foto’s van de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit. beeld Dusan Reljin / Det kongelige hoff
Het Noorse hof deelde vrijdag nieuwe officiële foto’s van de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit. beeld Dusan Reljin / Det kongelige hoff

Koning verrast 100-jarige Amsterdamse thuis

De verjaardagswens van de 100-jarige Fie uit Amsterdam is in vervulling gegaan. Fie werd onlangs een eeuw oud en wilde graag dat koning Willem-Alexander zijn belofte nakwam en haar op haar verjaardag zou bezoeken. „Als je 100 bent, kom ik naar je toe”, had hij eerder tegen de vrouw gezegd.

Vier weken geleden deed influencer Kiki Bosman een oproep aan de koning, met een filmpje waarin de vrouw de koning wijst op zijn belofte. Bosman vroeg de oproep zo veel mogelijk te delen en de koning ertoe te bewegen Fie te bezoeken. Zo gebeurde. Een vriendin stuurde de koning het filmpje met de oproep toe, waarna hij besloot langs te gaan. „We hebben geknuffeld, het was geweldig”, zegt Fie in een filmpje tegen Bosman. Willem-Alexander had ook bloemen meegenomen en poseerde samen met de eeuweling op de bank.

De Britse koning Charles III tijdens het tuinfeest bij Buckingham Palace. beeld AFP, Jordan Pettitt

Prins William: George is piloot in de dop

De 10-jarige prins George wil graag piloot worden. Dat vertelde zijn vader, de Britse kroonprins William, tijdens een gesprek op het tuinfeest bij Buckingham Palace. Zijn oudste kind is volgens William een „piloot in de dop”. De jonge prins is „geobsedeerd door vliegtuigen en wil graag luchtcadet worden”.

De appel valt niet ver van de boom. William werkte zelf van 2015 tot 2017 als helikopterpiloot van de luchtambulance in het oosten van Engeland. De prins leerde vliegen tijdens zijn militaire dienst bij de Britse luchtmacht in 2008.

De Spaanse koning Felipe VI (rechts), koningin Letizia (links) met hun dochter, de kroonprinses Leonor. beeld EPA, Jose Jimenez 

Leonor ontvangt hoogste onderscheiding Zaragoza

De Spaanse prinses Leonor heeft vorige week de hoogste onderscheiding van de stad Zaragoza ontvangen. De 18-jarige Leonor verblijft al bijna een jaar in Zaragoza voor haar militaire opleiding. De oudste dochter van koning Felipe nam de bijbehorende versierselen en haar diploma in militair uniform in ontvangst. Haar vader kreeg in 1986 dezelfde medaille uitgereikt.

In een korte toespraak zei Leonor dat de verwachtingen waarmee ze naar Zaragoza ging zijn overtroffen. „Ik heb veel meer meegemaakt dan wat ik tien maanden geleden dacht. Ik voel me hier thuis en Zaragoza zal altijd een deel van mijn leven blijven. Het duurt nog maar vijf weken voordat ik vertrek en ik begin het nu al te missen.” Na de zomer zet Leonor haar militaire training voort bij de marine, waarna ze haar driejarige opleiding bij de luchtmacht afrondt.

Agenda

  • Koningin Máxima bezoekt woensdagmiddag Codam Coding College in Amsterdam, dat vijf jaar bestaat. Deze onderwijsinstelling voor softwareontwikkeling richt zich op het toegankelijker maken van technisch onderwijs voor ondervertegenwoordigde groepen, onder wie vrouwen en jongeren zonder startkwalificatie.
  • Donderdagmiddag opent de koningin het hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht.
  • Vrijdagmiddag woont ze een deel van de FBN NxG International Summit, een bijeenkomst voor familiebedrijven, bij in Madurodam in Den Haag.
  • De koningin houdt maandagmiddag een toespraak tijdens het jaarlijkse congres van de Stichting MKB financiering (SMF) in Driebergen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer