KONINKLIJK HUIS
Koning tegen Groningers: „Jullie willen hetzelfde als de agrarische sector”

Van boeren, bewoners en de boswachter tot vissers en verpleegkundigen. Allemaal luchtten ze dinsdag hun hart bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun streekbezoek aan het hoge noorden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken in Zoutkamp garnalenpellers en een nettenboeter. beeld ANP, Sem van der Wal
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken in Zoutkamp garnalenpellers en een nettenboeter. beeld ANP, Sem van der Wal

„Met de nieuwe Europese en nationale maatregelen in zicht kan het alleen nog maar beter worden”, zei palingroker Gaele Postma in 2007  nog tegen koningin Beatrix. Tijdens haar streekbezoek aan het Lauwersmeergebied ontmoette de toenmalige vorstin in Zoutkamp hoopvolle vissers. Dinsdag hoorde haar zoon tijdens zijn streekbezoek heel andere verhalen in het Groningse dorp.

Garnalenvissers maken zich zorgen over hun toekomst, vertelden ze koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Door de stikstof- en Natura 2000-regels zien ze weinig perspectief voor hun vak. De garnalenvissers kampen met aangescherpte stikstofnormen en regulering doordat de Waddenzee is aangemerkt als Natura 2000-gebied, waardoor het beschermd gebied is.

„Jullie willen hetzelfde als de agrarische sector: Geef ons zekerheid, dan weten we waar we aan toe zijn”, vatte de koning de boodschap van de vissers samen. De koningin wees op de risico’s van het verdwijnen van de visserij: die zou zich dan verplaatsen naar plekken waar minder controle is.

Een van de vissers refereerde aan het bezoek van koningin Beatrix in 2007. Tegen Willem-Alexander: „Ik hoop dat uw dochter hier over twintig jaar staat en dat ik kan zeggen: Uw vader heeft ons gered”. De koning antwoordde: „Het is bekend wat er speelt, maar het is heel goed het rechtstreeks van jullie te horen, hoe diep het zit. Het maatschappelijk weefsel laat los als de garnalenvisserij er niet meer is.”

„Ik hoop dat uw dochter hier over twintig jaar staat en dat ik kan zeggen: Uw vader heeft ons gered” - Visser in Zoutkamp

Schoenwissel

Na het bezoek aan Zoutkamp trok Máxima haar torenhoge pumps uit en deed een paar sneakers aan. Ook de koning koos voor makkelijker schoeisel. Op het programma stond een wandeling door de kwelder en langs de zeedijk bij buurtschap Noordpolderzijl aan de Waddenzee. Een boswachter van Natuurmonumenten leidde het koninklijk paar rond en gaf uitleg over de flora en fauna en het beheer van het moerassige gebied.

De koningin wandelt op sneakers door de kwelder aan de Waddenzee. beeld ANP, Sem van der Wal

In de koeienstal van de familie Blikker had Máxima haar hakken weer aan. Op de boerderij in Stedum sprak het koningspaar met boeren, eveneens bezorgd om hun toekomst.

Het 23e streekbezoek van het koningspaar begon in Winsum, in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Het dorp was uitgelopen voor het hoge bezoek. Ook aan het eind van de dag, in Bedum, begroetten tientallen Groningers het koningspaar. Het dorp staat bekend om de toren van de Walfriduskerk, die nog schever staat dan de toren van Pisa. In de straten rond de kerk probeerden mensen een glimp op te vangen van de koning en zijn vrouw, en als het even kon een selfie te scoren.

Bezoek aan een melkveebedrijf in Stedum. beeld ANP, Sem van der Wal

Warm

„Heel warm”, typeerde koningin Máxima het bezoek na afloop. Niet alleen buiten, ook van binnen, vulde de koning aan. Het was de hele dag zo’n 26 graden. „Groningers zijn trots, ze willen echt gewoon het culturele erfgoed van het Hogeland bewaren zoals het is. Aan de andere kant willen ze ook onderdeel zijn van de 21e eeuw en een deel van Nederland. Dit deel van Nederland doet ertoe. Mensen willen toekomst hebben, ongeacht waar ze vandaan komen.”

„Dit deel van Nederland doet ertoe; mensen willen toekomst hebben, ongeacht waar ze vandaan komen” - Koning Willem-Alexander

Warme ontvangst in Bedum. beeld ANP, Sem van der Wal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer