Koninklijk HuisKoninklijk Huis
Deens koningspaar viert twintigste trouwdag in Noorwegen

Het tweede staatsbezoek van de in januari aangetreden koning Frederik van Denemarken zit erop. Op de twintigste verjaardag van hun trouwdag dineerden hij en koningin Mary met hun Noorse collega’s in het koninklijk paleis in Oslo.

De Noorse koning Harald feliciteert zijn gasten tijdens het staatsbanket met hun twintigjarig huwelijksjubileum. beeld AFP, Heiko Junge
De Noorse koning Harald feliciteert zijn gasten tijdens het staatsbanket met hun twintigjarig huwelijksjubileum. beeld AFP, Heiko Junge

„Wij vinden het ontzettend leuk dat jullie ervoor hebben gekozen vanavond jullie trouwdag hier bij ons te vieren”, zei de Noorse koning Harald vorige week in zijn tafelrede. De Australische Mary Donaldson en de Deense kroonprins ontmoetten elkaar in 2000 bij de Olympische Spelen in Sydney. Op 14 mei 2004 gaven ze elkaar het jawoord. Precies twee decennia later bracht het paar dus een staatsbezoek aan Noorwegen.

Harald noemde dat in zijn speech bij het staatsbanket „een groot genoegen. De koningin en ik zijn dankbaar dat de nauwe familie- en vriendschapsbanden tussen onze twee families ook door nieuwe generaties heen worden voortgezet”, zei koning Harald in zijn toespraak. „Dat betekent veel voor ons allemaal.”

Wandeling met kroonprins Haakon (r.) en zijn vrouw Mette-Marit door een natuurreservaat. beeld AFP, Beate Oma Dahle

Dat de banden hecht zijn, bleek ook uit een informele ontmoeting tussen Frederik en prinses Ingrid Alexandra, de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Frederik is peetvader van de toekomstige troonopvolger van Noorwegen.

Schip

Frederik en Mary reisden, net als de week ervoor in Zweden, met hun eigen koninklijk jacht Dannebrog. Samen met de Norge, het koninklijk schip van het Noorse koningspaar, voeren ze zij aan zij door de Oslofjord. De Danneborg en de Norge zijn de enige twee actieve koninklijke schepen ter wereld.

Aankomst met de Danneborg, het koninklijk schip. beeld AFP, Lise Åserud

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer